Σε πλήρη εξέλιξη η «ΗΝΙΟΧΟΣ»

Σε πλήρη εξέλιξη η «ΗΝΙΟΧΟΣ»

Σε πλήρη εξέλιξη ημέρα και νύχτα βρίσκεται από τις 31 Μαρτίου η διακλαδική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» που έχει ως «βάση» την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα και στην οποία συμμετέχει μεγάλος αριθμός αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων και μονάδων του Στρατού Ξηράς.

Όπως είπε σε συνέντευξη τύπου ο διοικητής του Σχολείου Όπλων Τακτικής Αντισμήναρχος Γεώργιος Μπόντζιος, στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, την προετοιμασία, το σχεδιασμό και την εκτέλεση της άσκησης έχουν αναλάβει το Κέντρο Αεροπορικής τακτικής και το Σχολείο Όπλων Τακτικής ενώ τα θέματα διοικητικής μέριμνας έχει αναλάβει η 117 Πτέρυγα Μάχης.

Σκοπός της άσκησης είναι η παροχή τέτοιας ρεαλιστικής εκπαίδευσης που να προσομοιάζει τις πρώτες ημέρες των επιχειρήσεων σε πραγματικές συνθήκες.

Αποστολή της είναι η σχεδίαση και η εκτέλεση των σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων σε περιβάλλον που να προσομοιάζει την απειλή και την εκτιμώμενη πραγματική κατάσταση, σύμφωνα με το επιχειρησιακό δόγμα της Πολεμικής Αεροπορίας, το δόγμα διακλαδικών επιχειρήσεων, το διακλαδικό δόγμα ηλεκτρονικού πολέμου και τα εθνικά σχέδια.

Το υπεύθυνο για την προετοιμασία παρακολούθηση και έλεγχο όλων των δραστηριοτήτων «λευκό επιτελείο» συγκροτήθηκε πριν από 2 εβδομάδες από την έναρξη της άσκησης, από στελέχη από τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων όλων των ειδικοτήτων.

Τριακόσια στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται στην Ανδραβίδα απ’ όπου επιχειρούν περισσότερα των 40 αεροσκαφών και στα διάφορα σενάρια συμμετέχει μεγάλος αριθμός στελεχών που είναι διασπαρμένος σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο.

Οι αποστολές που εκτελούνται μεταξύ άλλων είναι επιχειρήσεις αντεπίθεσης, αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον δυνάμεων επιφανείας, επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε περιβάλλον μάχης και επιχειρήσεις υποστήριξης.

Όπως τόνισε ο διοικητής του ΣΟΤ τα σενάρια της άσκησης χαρακτηρίζονται από ρεαλισμό, οργάνωση μεθοδικότητα και σταδιακή αύξηση της δυσκολίας.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, ο αντισμήναρχος Γεώργιος Μπόντζιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο ρυθμός τους είναι ιδιαίτερα πιεστικός, απαιτεί πλήρη τήρηση των σχεδιασθέντων και τα χρονοδιαγράμματα τηρούνται με θρησκευτική ευλάβεια.

Στο ιστορικό της άσκησης ΗΝΙΟΧΟΣ και στους στόχους της Πολεμικής Αεροπορίας μέσα από τη διεξαγωγή της, αναφέρθηκε ο διοικητής του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής ταξίαρχος Αθανάσιος Σταθιάς.

Η άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ πρωτοξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 80, ως μικρής κλίμακας και αφορούσε τη διεξαγωγή αεροπορικών και μεικτών επιχειρήσεων σύμφωνα με το βασικό δόγμα της Πολεμικής Αεροπορίας, το δόγμα μεικτών επιχειρήσεων, το διακλαδικό δόγμα ηλεκτρονικού πολέμου του ΓΕΕΘΑ και τα τότε υφιστάμενα σχέδια.

Για τη διεξαγωγή της το Σχολείο Όπλων Τακτικής μεταστάθμευε στη Λάρισα χρησιμοποιώντας τις υποδομές του εθνικού κέντρου αεροπορικών επιχειρήσεων του ΑΤΑ, όπου συγκροτείτο το όργανο που ήταν υπεύθυνο για το βέλτιστο συντονισμό και τη σχεδίαση των επιχειρήσεων. Στην 110 Πτέρυγα Μάχης μεταστάθμευαν και τα συμμετέχοντα αεροσκάφη.

Το 2005 με την εγκατάσταση σύγχρονων μέσων επιτήρησης αεροπορικών επιχειρήσεων στην 117 Πτέρυγα Μάχης αποφασίσθηκε η σχεδίαση και ο συντονισμός της άσκησης να υλοποιείται από το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής στην Ανδραβίδα και τα αεροσκάφη να επιχειρούν από τις μητρικές μονάδες

Το Νοέμβριο του 2013 αποφασίσθηκε ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός της άσκησης που έγκειται στην επιτόπου σχεδίαση και εκτέλεση των αποστολών και στη διεύρυνση της άσκησης σε μεσαίας κλίμακας, ώστε να δημιουργείται ένα ρεαλιστικό περιβάλλον που απαιτεί ένα εντατικό και παρατεταμένο ρυθμό επιχειρήσεων σε 24ωρη βάση αυξάνοντας σημαντικά το επίπεδο εκπαίδευσης των συμμετεχόντων.

Επιδιώξεις της Πολεμικής Αεροπορίας μέσα από τη διεξαγωγή της άσκησης, όπως είπε ο ταξίαρχος Αθανάσιος Σταθιάς, είναι να καταστεί εφάμιλλη αντιστοίχων ασκήσεων του εξωτερικού στα πρότυπα της αμερικανικής “Red Flug” και να μετατραπεί σε άσκηση INVITEX ώστε να συμμετέχουν δυνάμεις από όσο το δυνατό περισσότερες χώρες.

Τις σημερινές δραστηριότητες παρακολούθησαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς και ο αρχηγός ΑΤΑ αντιπτέραρχος Χρήστος Βαίτσης.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η άσκηση θα ολοκληρωθεί στις 11 Απριλίου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ