Πώς πρέπει να αντιδρώ όταν το παιδί μου λέει ψέματα;

Πώς πρέπει να αντιδρώ όταν το παιδί μου λέει ψέματα;

Ειδικά Προβλήματα με τους Έφηβους

Το ψέμα. Οι περισσότεροι γονείς θεωρούν τα ψέματα σαν ένα δείγμα ότι τα παιδιά τους δεν τους εμπιστεύονται. Και όμως πολλοί γονείς εκπαιδεύουν τα παιδιά τους στο να ψεύδονται. Ορισμένου είδους «μικρά αθώα ψεματάκια» ίσως να είναι μέρος της οικογένειας, τα δε παιδιά το γνωρίζουν κι από κει τα μαθαίνουν. Έχετε πει ποτέ «Πες ότι δεν είμαι στο σπίτι», όταν καμιά φορά χτυπάει το τηλέφωνο και δεν θέλετε να μιλήσετε; Αν κάποιος σας καλέσει σε τραπέζι και δεν θέλετε να πάτε, του το λέτε στα ίσια; Έχετε ποτέ προσπαθήσει να περάσετε τον δεκατριάχρονο γιό σας σαν εντεκάχρονο, για να πληρώσετε μικρότερο εισιτήριο στον κινηματογράφο; Οι γονείς πρέπει να αντιληφθούν ότι όταν ενεργούν έτσι εμφανίζουν το ψέμα σαν μια παραδεκτή συμπεριφορά.

Το ψέμα, όπως κάθε αρνητική συμπεριφορά, εξυπηρετεί ένα σκοπό. Οι έφηβοι μπορεί να υπερβάλλουν για να κερδίσουν την προσοχή των γονιών και των συνομήλικων. Αν οι γονείς δεν μπορούν να τους πιάσουν όταν λένε ψέματα, οι έφηβοι ίσως τα χρησιμοποιούν για να νικήσουν τους γονείς. Το ψέμα χρησιμοποιείται επίσης για να γλιτώσουν την τιμωρία, για αναζήτηση εκδίκησης, για να γενικεύσουν τη συγκίνηση, να γίνουν παραδεκτοί απ’ τους συνομήλικους, ή για να δώσει στον έφηβο μια αίσθηση υπεροχής.

Σε ποιόν ανήκει το πρόβλημα όταν λέγονται ψέματα; Εξαρτάται ποιός θίγεται από τα ψέματα. Αν ο έφηβος υπερβάλλει για να κερδίσει προσοχή, παραδοχή απ’ τους συνομήλικους, ή ανωτερότητα, τότε εκείνος έχει το πρόβλημα. Οι γονείς βοηθούν τον έφηβο να μη λέει ψέματα, αν δεν εντυπωσιάζονται. Μπορούν να ακούν, χωρίς να δείχνουν ότι καταλαβαίνουν ότι ο έφηβος παραβιάζει την αλήθεια και χωρίς να προκαλούν τα γεγονότα. Αργότερα, οι γονείς μπορούν να βρουν τρόπους για να δώσουν στον έφηβο θετική προσοχή, αναζητώντας τα προσόντα και σχεδιάζοντας με ποιον τρόπο ο έφηβος θα χρησιμοποιήσει τα προσόντα του για να συνεισφέρει στην οικογένεια. Ο έφηβος τότε δεν θα χρειάζεται να χρησιμοποιεί τα ψέματα για να εντυπωσιάσει.

Εάν δείτε ότι η σιωπή δεν σταματάει τα ψέματα, μπορείτε να συζητήσετε την κατάσταση με τον έφηβό σας. Μπορείτε να του πείτε, «Είναι δυνατόν να θέλεις να μ’ εντυπωσιάσεις μ’ αυτές τις ιστορίες;». Κατόπιν συζητήστε γιατί ο έφηβος να θέλει να σας εντυπωσιάσει. Ακούστε και αναζητήστε εναλλακτικές λύσεις για να βοηθήσετε τον έφηβό σας να βρει τρόπους για να κερδίσει την αίσθηση ότι είναι σημαντικός στην οικογένεια.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ