Κλείνουν την πόρτα σε σκύλους-οδηγούς τυφλών

Κλείνουν την πόρτα σε σκύλους-οδηγούς τυφλών

Την εφαρμογή του νόμου που επιτρέπει την πρόσβαση των τυφλών μαζί με τους ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους-οδηγούς τους στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα ξενοδοχεία ζητεί το κέντρο «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος» έπειτα από καταγγελίες τυφλών ότι δεν τους επιτράπηκε η επιβίβαση σε λεωφορεία λόγω των σκύλων-συνοδών τους.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε το 2010 και τροποποιήθηκε το 2012, οι σκύλοι βοήθειας, εφόσον φέρουν λουρί χειρισμού, μπορούν να μεταφέρονται στα ΜΜΜ, χωρίς κλουβί μεταφοράς ή φίμωτρο ανεξάρτητα από το μέγεθός τους. Ωστόσο, όπως είπε στην εφημερίδα «δημοκρατία» η πρόεδρος του κέντρου και μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Αμφιβληστροειδοπαθών, Ζωή Γερουλάνου, οι οδηγοί των λεωφορείων δεν γνωρίζουν τον νόμο, με αποτέλεσμα συχνά να μην επιτρέπουν την είσοδο του τυφλού και του σκύλου οδηγού στο όχημα.

«Στο μετρό δεν υπάρχουν τέτοια φαινόμενα. Δυστυχώς όμως στα λεωφορεία αλλά και σε ορισμένα ξενοδοχεία προφανώς δεν γνωρίζουν τον νόμο, γι αυτό κάνουμε έκκληση να μας ακούσουν» προσθέτει η ίδια. Να σημειωθεί ότι στη χώρα μας υπάρχουν 25.000-28.000 τυφλοί ενώ οι εκπαιδευμένοι σκύλοι-οδηγοί είναι μόνο… έξι αφού η εκπαίδευση σκύλων βοήθεια στην Ελλάδα ξεκίνησε μόλις το 2011. Η ζήτηση είναι μεγάλη αλλά η εκπαίδευση κάθε σκύλου κοστίζει 25.000-30.000 ευρώ αλλά δίνεται δωρεάν στον τυφλό.

Πηγή: Δημοκρατία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ