Αντιγήρανση και αδυνάτισμα μαζί

Αντιγήρανση και αδυνάτισμα μαζί

Ο στόχος της αντιγήρανσης είναι η παράταση τnς vιότης και όχι των γηρατιών. Για να το καταφέρουμε  πρέπει να προσλαμβάνουμε καθημερινά όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειαζόμαστε, παίρνοντας όμως  συνολικά λίγοτερες θερμίδες απ ότι πριν,  όχι περισσότερες.  Ακούγεται δύσκολο όμως δεν είναι.

Βασικές οδηγίες

Λιγότερες άδειες θερμίδες.  Περιορίστε πρόχειρα φαγητά, βιομηχανοποιημένα σνακ και γενικά τα τρόφιμα που δεν περιέχουν αξιόλογες ποσότητες χρήσιμων συστατικών. Δώστε προτεραιότητα στο σπιτικό φαγητό και σε τροφές  που πραγματικά  ωφελούν τον οργανισμό.

Ποικιλία τροφών. Τρώτε καθημερινά αρκετές  διαφορετικές τροφές από όλες τις  ομάδες τροφίμων. Οοο αυξάνουν η ποικιλία και το εύρος των διατροφικών επιλογών, τόσο περιορίζεται η πιθανότητα έλλειψης  απαραίτητων συστατικών αλλά και η υπερβολική πρόσληψη άλλων.

Μικρές μερίδες, συχνά γεύματα. Τόσο το πολύ φαγητό όσο και το εξαιρετικά λίγο δεν βοηθούν στη διατήρηση της υγείας, ούτε προάγουν τη νεανικότητα. Περιορίστε σταδιακά το μέγεθος  των μερίδων και κάντε μικρότερα και συχνότερα γεύματα, επιδιώκοντας  να μην αφήνετε το στομάχι σας άδειο για περισσότερες  από τέσσερα ώρες.

Πιο πολλές φυτικές τροφές.  Αυξήστε την κατανάλωση ανεπεξέργαστων φυτικών τροφών, πιο πολλές ωμές παρά μαγειρεμένες. Μειώστε τουλάχιστον θερμιδικά  τα λιπαρά ζωικά τρόφιμα, ώστε να περιορίσετε την πρόσληψη κορεσμένου λίπους  και των θερμίδων που περιέχει.

Σωστότερη επιλογή υδατανθράκων.  Από τις υδατανθρακούχες τροφές  να προτιμάτε όσες είναι αδρά επεξεργασμένες, πλούσιες σε φυτικές ίνες  και με χαμηλό ή μέτριο γλυκαιμικό δείκτη, που δεν ανεβάζουν υπερβολικά τη γλυκόζη του αίματος.  Όσπρια, νιφάδες βρώμης, πλιγούρι, τραχανάς, αναπο φλοίωτο ρύζι και ζυμαρικά ολικής αλέσεως αποτελούν εξαιρετικές επιλογές.

Αύξηση λαχανικών. Προσθέστε λαχανικά στα περισσότερα γεύματά σας. Όσο διαφορετικότερα κι όσο πιο μεγάλη η ποικιλία τους, τόσο καλύτερα.

Περισσότερα φρούτα. Τρώτε τουλάχιστον τρία διαφορετικά φρέσκα φρούτα ημερησίως.  Έχετε πάντα ένα φρούτο «πρόχειρο» για να ικανοποιήσετε τυχόν επιθυμία σας για ζάχαρη, χωρίς να καταφύγετε σε κάποιο γλυκό.

Άπαχα γαλακτοκομικά. Απολαύστε καθημερινά τουλάχιστον δύο μερίδες  γαλακτοκομικών προϊόντων με λίγα λιπαρά. Γάλα, ξινόγαλο, κεφίρ,  γιαούρτι και εμπλουτισμένα με ασβέστιο προιόντα είναι ενδεδειγμένες επιλογές. Διατηρήστε υπό έλεγχο την κατανάλωση τυριών που έχουν θερμίδες, κορεσμένα λίπη και αλάτι.

Καλά λιπαρά. Δώστε προτεραιότητα στα υγιεινά λιπαρά, καταναλώνοντας ωμό ελαιόλαδο, ψάρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους  και αβοκάντο.

Λιγότερο αλάτι. Μειώστε το αλάτι που προσθέτετε στα φαγητά και την κατανάλωση των τροφίμων που το περιέχουν σε υπερβολική ποσότητα, όπως  γεύματα ταχυφαγείων, σνακ, πίτσες, αρτοσκευάσματα, κονσέρβες, τυριά, αλλαντικά, κύβους μαγειρικής κ.ά.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ