Ελπίδα για τη νόσο Πάρκινσον

Ελπίδα για τη νόσο Πάρκινσον 

 

Τα πρώτα βήματα της έρευνας για την πρώιμη διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον αναμένεται να ανακοινώσει η επιστημονική ομάδα του τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, η οποία απασχόλησε, πριν από περίπου τρία χρόνια, την επιστημονική κοινότητα, όταν με τις ανακοινώσεις της για τη διάγνωση της άλλης νευροεκφυλιστικής νόσου, Αλτσχάιμερ, παρουσίασε για πρώτη φορά το μηχανισμό λειτουργίας της και “γέννησε” βάσιμες ελπίδες για την αναστολή της νόσου.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ερευνητική ομάδα του αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου πανεπιστημίου, Παναγιώτη Βλάμου, πρόκειται να παρουσιάσει στο 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο GeNeDis (Geriatrics and Neurodegenerative Diseases Research), που θα διεξαχθεί στις 10-13 Απριλίου στην Κέρκυρα, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ξένων ερευνητών και επιστημόνων, το μηχανισμό λειτουργίας της νόσου του Πάρκινσον, βάσει του οποίου θα καθοριστούν οι βιοδείκτες που προκαλούν τη νόσο, θα συγκεντρωθούν τα κλινικά δεδομένα και θα δημιουργηθεί το πρωτόκολλο πρώιμης διάγνωσής της.

Σύμφωνα με τον κ. Βλάμο, η ερευνητική διαδικασία δημιουργίας του πρωτοκόλλου πρώιμης διάγνωσης για τη νόσο του Πάρκινσον αναμένεται να διαρκέσει περίπου τρία χρόνια, ακολουθώντας την ίδια μέθοδο με αυτή της πρώιμης διάγνωσης για το Αλτσχάιμερ (ξεκίνησε το 2011), που σήμερα βρίσκεται ήδη στη δεύτερη φάση των κλινικών μελετών, κατά την οποία θα συγκεντρωθούν τα κλινικά δεδομένα 1.000 περιπτώσεων, που θα επιβλέπει ένα διεθνές ελεγκτικό συμβούλιο.

“Η νόσος του Πάρκινσον βασίζεται σε έναν πιο σύνθετο μηχανισμό απ’ αυτόν του Αλτσχάιμερ, καθώς εμπλέκονται σε αυτήν τέσσερα κυκλώματα ηλεκτροφυσιολογίας του ανθρώπινου οργανισμού, τα οποία φαίνεται να επηρεάζονται από το εξωτερικό περιβάλλον, σε αντίθεση με τη νόσο Αλτσχάιμερ, η οποία εμφανίζεται σε ένα μόνο κύκλωμα υψηλής αγωγιμότητας του εγκεφάλου”, εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βλάμος.

Εξάλλου, στο πλαίσιο του συνεδρίου, θα ανακοινωθεί επίσημα η έναρξη λειτουργίας του μοναδικού στην Ευρώπη Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας, στο τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την περιφέρεια Ιονίων Νήσων με το ποσό των 2,4 εκατ. ευρώ. Το Εργαστήριο θα συγκεντρώνει τα κλινικά δεδομένα όλων των νευροεκφυλιστικών ασθενειών, τα οποία θα επεξεργάζεται για περαιτέρω έρευνες.

Όσον αφορά την δημιουργία Διαγνωστικού Κέντρου για το Αλτσχάιμερ, ο κ. Βλάμος ανέφερε ότι οι προσπάθειες εντείνονται, για να λειτουργήσει εντός της Ελλάδας, με κρατική χρηματοδότηση, ώστε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους Έλληνες πολίτες, ενώ, μέχρι στιγμής, υπάρχουν τρεις ώριμες προτάσεις για τη λειτουργία του εκτός Ελλάδας.

Το συνέδριο GeNeDis

Στο συνέδριο θα συνυπάρξουν τρεις από τους πιο σύγχρονους και σημαντικούς ερευνητικούς κλάδους: Η Γενετική, η Γηριατρική και η Βιοπληροφορική, ενώ θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι ξένοι ερευνητές, όπως ο παγκοσμίως αναγνωρισμένος ομογενής επιστήμονας, που αφιερώθηκε στην έρευνα για το Αλτσχάιμερ καθηγητής Νικόλαος Ρομπάκης από τη Νέα Υόρκη, ο Δρ. Γεώργιος Παξινός από την Αυστραλία, που χαρτογράφησε τον ανθρώπινο εγκέφαλο, ο καθηγητής Μπέντζιαμιν Βόλοζιν του κέντρου για τη νόσο Alzheimer του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, ο Άρνο Φιλίνγκερ διευθυντής του Ινστιτούτου Μαξ Πλάνκ της Λειψίας, ο καθηγητής Γηριατρικής-Ψυχιατρικής Παντελεήμων Γιαννακόπουλος από τη Γενεύη, ο Δρ. Βασίλης Ντζιαχρήστος ο Έλληνας που “χρωματίζει” τα καρκινικά κύτταρα από το Μόναχο, ο καθηγητής Νευρολογίας-Ψυχιατρικής Κωνσταντίνος Μπούρας του Πανεπιστημίου της Γενεύης.

Όπως επισημαίνει ο μεταδιδακτορικός ερευνητής του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής, Αθανάσιος Αλεξίου, “το συνέδριο θα επικεντρωθεί στις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν τους παραπάνω τομείς, ξεκινώντας από την πρόοδο στο ερευνητικό πεδίο και τις τελευταίες επιστημονικές ανακαλύψεις, μέχρι τη κλινική πράξη και τις φαρμακευτικές εφαρμογές”.

Το συνέδριο GeNeDis θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και, ειδικότερα, της Επιτρόπου Έρευνας και Καινοτομίας Geoghegan-Quinn, η οποία θα απευθύνει χαιρετισμό.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ