Άρειος Πάγος:Προνόμια δημοσίου έχει ο ΟΓΑ

Άρειος Πάγος:Προνόμια δημοσίου έχει ο ΟΓΑ   

 

Ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) απολαμβάνει των προνομίων του Δημοσίου, έκρινε, με την υπ’ αριθμ. 1/2014 απόφασή της, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια έκανε δεκτή σχετική εισήγηση της αρεοπαγίτη και προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος, Βασιλικής Θάνου και αποφάνθηκε ότι ο ΟΓΑ εξομοιώνεται με το Δημόσιο και κατά συνέπεια απολαμβάνει των προνομίων του. Κατόπιν αυτών, για τον ΟΓΑ ισχύει διετής παραγραφή για τις εις βάρος του οικονομικές αξιώσεις και όχι η πενταετής που ισχύει για τους λοιπούς φορείς (ΝΠΔΔ) και πολίτες. Ακόμη, διετής είναι η παραγραφή των αναδρομικών αξιώσεων από διαφορές αποδοχών, επιδομάτων και οικονομικών παροχών των υπαλλήλων του ΟΓΑ.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, για τις πάσης φύσεως οφειλές του, ο ΟΓΑ πρέπει να καταβάλει τόκους υπερημερίας 6% και όχι τον αυξημένο τόκο που καταβάλλει κάθε άλλος φορέας ή ιδιώτης, ο οποίος έχει οφειλές στον επίμαχο Οργανισμό που ανέρχονται από 8,75% έως 12,25%.

Οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι η βραχυπρόθεσμη (διετής) παραγραφή και ο μειωμένος τόκος που απολαμβάνει ο ΟΓΑ είναι σύμφωνα με τις επιταγές των άρθρων 4 και 25 του Συντάγματος (συνεισφορά των πολιτών στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους και αρχή αναλογικότητας) και δεν προσκρούει σε καμία διάταξη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Αυτή η διάκριση μεταξύ του ΟΓΑ και των λοιπών φορέων, στα θέματα της παραγραφής και του ύψους του επιτοκίου, έχει θεσπιστεί σύμφωνα με την απόφαση του Αρείου Πάγου για λόγους γενικότερου δημοσίου συμφέροντος.

 

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ