Έξι συμβουλές για προστασία από τη γρίπη

Έξι συμβουλές για προστασία από τη γρίπη

Εννέα στα δέκα δείγματα που εξετάζονται από τα εργαστήρια έχουν τον ιό της γρίπης Α (Η1Ν1), στέλεχος που το 2009 είχε προκαλέσει πανδημία. Δείτε πως θα προστατευτείτε.

1. ΑΝΤΙ-ΙΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Έγκαιρη χορήγηση αντί-ιικών φαρμάκων σε ασθενείς με σοβαρή συμπτοματολογία, ανεξάρτητα αν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, συνιστούν οι επιδημιολόγοι. Σε περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού, όπως τώρα, η χορήγηση των φαρμάκων –σημειώνουν- πρέπει να γίνεται ανεξάρτητα από το εάν συνυπάρχουν άλλοι παράγοντες κινδύνου για εκδήλωση επιπλοκών.

2. ΑΤΟΜΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ

Τηρήστε όσο μπορείτε πιο σχολαστικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής. Η μετάδοση του γίνεται όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια, τη μύτη, ή το στόμα. Καλύψτε το στόμα και τη μύτη με χαρτομάντιλο όταν βήχετε ή φταρνίζεστε. Πλένετε τακτικά τα χέρια σας.

3. ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια όταν τα συμπτώματα είναι σοβαρά ή επιμένουν. Στα παιδιά πρέπει να μας ανησυχούν συμπτώματα όπως υψηλός και παρατεταμένος πυρετός, γρήγορη αναπνοή, άρνηση λήψης υγρών ή τροφής, υπνηλία, διέγερση και σπασμοί, επανεμφάνιση πυρετού ή επιδείνωση του βήχα και ενδεχόμενη επιδείνωση υποκείμενου νοσήματος.

4. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιούν τους ενήλικους είναι ο υψηλός και παρατεταμένος πυρετός, η δύσπνοια, ο πόνος ή το αίσθημα πίεσης στο στήθος, τα λιποθυμικά επεισόδια, η σύγχυση και οι πολλοί ή παρατεταμένοι εμετοί.

5. ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Μείνετε στο σπίτι όταν έχετε γρίπη ή ίωση, για να μην μεταδώσετε τον ιό. Οι ενήλικοι μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο μια μέρα πριν αρρωστήσουν και για 5 έως 7 μέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορούν να τη μεταδίδουν για περισσότερο από μια εβδομάδα

6. ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ

Σε περίπτωση ίωσης ή γρίπης τα αντιβιοτικά δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα, καθώς τα εν λόγω φάρματα αφορούν λοιμώξεις από μικρόβια και όχι από ιούς. Χορηγούνται μόνο όταν υπάρξουν επιπλοκές και πάντοτε με σύσταση του γιατρού. Σε διαφορετική περίπτωση, εκτός από άχρηστα, μπορεί να είναι και επικίνδυνα για τον ασθενή.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ