Δεύτερη αιτία θανάτου ο καρκίνος

Δεύτερη αιτία θανάτου ο καρκίνος

Σε 2η αιτία θανάτου διεθνώς αναδεικνύεται ο καρκίνος, καθώς ευθύνεται ετησίως για 8,2 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της έκθεσης Globocan. Τη μεγαλύτερη θνησιμότητα, βάσει των καταγραφών του 2012, εμφανίζει ο καρκίνος του πνεύμονα που ευθύνεται κυρίως για 1,6 εκατομμύρια θανάτους ενώ ακολουθούν ο καρκίνος του  ήπατος με 745.000, ο καρκίνος του στομάχου με 723.000 θανάτους, ο καρκίνος του εντέρου με 693.000 θανάτους και ο καρκίνος του μαστού με 522.000 θανάτους.

Σύμφωνα με το ευρήματα, το 70% των θανάτων καταγράφονται σε χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, ενώ οι ειδικοί του ΠΟΥ προβλέπουν ότι μέχρι το 2030 θα υπάρχουν 13 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου ετησίως, δηλαδή μια Ελλάδα θα προστίθενται κάθε χρόνο στη γιγάντια «δεξαμενή» των ασθενών.

Στην Ελλάδα

Στην πατρίδα μας , λαμβάνοντας υπόψη μονάχα τις πιο συχνές μορφές καρκίνου, ετησίως υπάρχουν περισσότερα από 20.000 νέα περιστατικά, δηλαδή όσα και τα εμφράγματα του μυοκαρδίου. Εκτός από το ανθρώπινο κόστος, το οικονομικό κόστος του καρκίνου στη χώρα μας ανέρχεται σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ