Πώς να χτίσετε την αυτοεκτίμησή σας

Πώς να χτίσετε την αυτοεκτίμησή σας

Πώς να χτίσετε την αυτοεκτίμησή σας. Δείτε πρακτικούς τρόπους.

1.  Αναλάβετε δράση. Ολοκληρώστε το.

Ξέρετε πιο είναι το σημαντικότερο βήμα στο χτίσιμο της αυτοπεποίθησης; Απλώς να αναλάβετε δράση! Τώρα! Ασχοληθείτε με κάτι και ολοκληρώστε το. Θα νιώθετε χειρότερα αν απλά κάθεστε και το σκέφτεστε. Βέβαια δεν είναι και απλό να το κάνετε. Για να διευκολυνθείτε, σας αναφέρω τρεις από τους καλύτερους τρόπους για να αναλάβει κάποιος δράση πιο εύκολα.

Να είστε παρόντες. Αυτό θα σας βοηθήσει να ξεφύγετε από την υπερβολική σκέψη, έτσι ώστε να μπορείτε να πάτε να κάνετε αυτό που θέλετε. Αυτό σας βάζει σε μια κατάσταση όπου οι σωστές ενέργειες συχνά φαίνεται να ρέουν από μέσα σας με ένα εστιασμένο αλλά χαλαρό τρόπο και χωρίς πολλή προσπάθεια. Ένας από τους πιο απλούς τρόπους για να συνδεθείτε με το άμεσο παρόν είναι να συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας  για ένα-δύο λεπτά, χωρίς άλλη σκέψη.

Ξελαφρώστε:  Ένας τρόπος να αποθαρρύνετε τον εαυτό σας από το να αναλάβει δράση είναι να πάρετε πολύ στα σοβαρά τα όσα είστε έτοιμος/η να κάνετε. Αυτό το κάνει να φαίνεται πολύ μεγάλο, πολύ δύσκολο και πολύ τρομαχτικό. Αν όμως χαλαρώσετε και νιώσετε ότι ξελαφρώνετε, θα καταλάβετε ότι αυτά τα προβλήματα και τα αρνητικά συναισθήματα είναι κάτι που εσείς απλά δημιουργείτε στο μυαλό σας και έτσι θα ξεμπλοκαριστείτε και θα ξεκινήσετε πιο εύκολα.

Να το θέλετε πραγματικά. Έτσι το να αναλάβετε δράση δεν είναι κάτι που θα χρειαστεί να πιεστείτε, γίνεται φυσικά.

2. Αντιμετωπίστε του φόβους σας.

Όταν αντιμετωπίζετε τους φόβους σας, χτίζετε  την αυτοπεποίθησή σας. Πώς να τους αντιμετωπίσετε;

Να έχετε περιέργεια. Όταν ο φόβος σας παγώνει, μαζεύεστε. Μοιάζει σαν να αποσυνδέετε το μυαλό από τον έξω κόσμο. Δημιουργείτε εμπόδια ανάμεσα σε εσάς και σε άλλα πράγματα/άτομα. Όταν αρχίσετε να γίνεστε περίεργος οι αισθήσεις και η αντίληψή σας οξύνονται, και ο κόσμος ξαφνικά ανοίγει. Η περιέργεια είναι γεμάτη με προσδοκία και ενθουσιασμό. Σας κάνει πιο ανοιχτούς. Και όταν είστε ανοιχτοί και ενθουσιασμένοι, τότε έχετε πιο πολλά διασκεδαστικά πράγματα να ασχοληθείτε από το να εστιάζετε  στον φόβο. Πώς θα γίνετε πιο περίεργοι; Ένας τρόπος είναι να θυμηθείτε πόσο πιο διασκεδαστική ήταν η ζωή όταν ήσασταν πιο περίεργοι και να αναλογιστείτε όλα τα ωραία πράγματα που σας βοήθησε η περιέργεια να ανακαλύψετε και να τα βιώσετε.

Συνειδητοποιείστε ότι ο φόβος συχνά βασίζεται σε αβάσιμες ερμηνείες. Σαν άνθρωποι ψάχνουμε μοτίβα. Το πρόβλημα είναι ότι συχνά βρίσκουμε αρνητικά μοτίβα, που βασίζονται σε μία ή δύο εμπειρίες. Ή απλά κρίνουμε λάθος τις περιστάσεις. Ή απλά δεν υπάρχει καλή επικοινωνία. Όταν ταυτιστείτε με τις σκέψεις σας θα πιστέψετε ό,τι σας λένε. Μια καλύτερη πρακτική είναι να μην παίρνετε τις σκέψεις και τόσο σοβαρά. Πολύ συχνά αυτές και η μνήμη είναι ανακριβείς.

3. Κατανοήστε με ποια σειρά συμβαίνουν τα πράγματα.

 Το θέμα είναι, όταν κάνετε πράγματα δεν χτίζετε απλά εμπιστοσύνη στην ικανότητά σας να διαχειρίζεστε διαφορετικές καταστάσεις. Βιώνετε επίσης και μια προοδευτική απευαισθητοποίηση. Αυτό σημαίνει ότι οι καταστάσεις που σας έκαναν να τρέμετε, γίνονται όλο και πιο φυσιολογικές στη ζωή σας. Μπορεί αρχικά να φαίνονται τρομαχτικές –πχ, ομιλία μπροστά σε κόσμο-. Αλλά αφού θα έχετε κάνει αυτό που φοβάστε κάμποσες φορές, θα σκέφτεστε μετά: ‘Αυτό ήταν;’.

4. Προετοιμαστείτε.

Η ψυχική και πρακτική προετοιμασία δεν σας επιτρέπουν να δημιουργήσετε σενάρια τρόμου στο μυαλό σας σχετικά με το τι μπορεί να συμβεί.  Προετοιμάζοντας και εκπαιδεύοντας τον εαυτό σας, θα νιώσετε μεγάλη βοήθεια στη συνέχεια.

Γι’ αυτό προετοιμαστείτε και θα νιώσετε πιο άνετοι και σίγουροι. Οργανώστε την προσπάθειά σας, συλλέξτε πληροφορίες, κάντε πρόβα, δοκιμάστε ασκήσεις χαλάρωσης, Απλώς μην κάνετε το λάθος και κολλήσετε στη φάση της προετοιμασίας, χρησιμοποιώντας τη ως τρόπο να αποφύγετε την καθεαυτό πράξη και τον πιθανό πόνο που νομίζετε ότι θα αποφέρει.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ