Απιστία:Πώς, πότε, γιατί και ποια είναι τα σημάδια

Απιστία:Πώς, πότε, γιατί και ποια είναι τα σημάδια

Η απιστία μεταξύ των ερωτικών συντρόφων. Είναι οι ερωτήσεις που μπορεί να σκεφτεί κάποιος με σκοπό να διαφυλάξει τη σχέση του. Εδώ ίσως δεν θα βρει κάποια συνταγή για αποφυγή λάθους ή/και μοιραίου αλλά ίσως προτροπές και προτάσεις για ενίσχυση των καλών στοιχείων μέσα στη σχέση με το/τη σύντροφό του.

Γράφει ο ψυχολόγος- ομαδικός θεραπευτής Δημήτρης Κατσαρός.

Είναι σημαντικό να αποσαφινηστεί πριν διαβάσει ο αναγνώστης παρακάτω πως τα μοντέλα που περιγράφονται εδώ είναι προϊόντα παρατηρήσεων πάνω στις ήδη υπάρχουσες σχέσεις παρά ορισμοί γι’αυτές. Με λίγα λόγια δεν πρόκειται για συνταγές σχέσεων στ’αλήθεια αλλά για παρατηρήσεις πάνω σε σχέσεις έτσι όπως εξελίσσονται αυθόρμητα μεταξύ των ανθρώπων.

Οι  σχέσεις των ανθρώπων απαρτίζονται συνήθως από τρία στοιχεία: Το πάθος, τη φιλία και τη συντροφικότητα.

Η συντροφικότητα είναι η καθημερινή τριβή και παρέα που κάνουν οι άνθρωποι μεταξύ τους και έχει προϋπόθεση να ανέχεται, να δέχεται και να χρησιμεύει ο ένας στον άλλο με κάποιο τρόπο.

Η φιλία είναι ίσως συνυφασμένη με τη συντροφικότητα αλλά μπορεί να πει κανείς ότι έχει φίλο ή φίλη κάποιον ή κάποια που δεν συναντιέται καθημερινά ή συχνά. Αντίθετα μπορεί να συναντιούνται σπάνια όμως η ποιότητα της σχέσης τους περιλαμβάνει εμπιστοσύνη και μια αίσθηση ότι ο ένας αποτελεί σημείο αναφοράς για τον άλλο (δηλαδή διάρκεια στο χρόνο). Επίσης σημαντικό είναι το στοιχείο της αμοιβαίας διασκέδασης.

Τέλος είναι το πάθος, το οποίο δεν εξηγείται με κάποιο νοητικό σχήμα ή συναίσθημα αλλά περισσότερο από ένα αίσθημα ερωτισμού παρόμοιο μ’αυτό της πείνας όπου αποτελεί στην ουσία την πηγή αυτού που ονομάζουμε έρωτα. Μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή στον καθένα και δεν έχει να κάνει με κριτήρια γνωστικά που να περνάν από τη συνειδητή πλευρά του ατόμου. Είναι κατ’ ουσίαν μια αίσθηση ότι θέλει ο άνθρωπος την ερωτική επαφή με το αντικείμενο του πόθου του.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ