Η Ελλάδα της κρίσης πετάει φαγητό στον κάδο

Η Ελλάδα της κρίσης πετάει φαγητό στον κάδο

 

Παρατηρώντας τους πελάτες του να τρώνε στον μπουφέ, ο ιδιοκτήτης μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας σε παραθεριστική περιοχή της χώρας αποφάσισε να κάνει ένα πείραμα:

Μέτρησε για κάποιες ημέρες τη συνήθη ποσότητα φαγητού που άφηνε στο πιάτο της μια τετραμελής οικογένεια Ελλήνων και τη συνέκρινε με τη μέση ποσότητα μιας οικογένειας από χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Τα αποτελέσματα δικαίωσαν την περιέργειά του: 250 γραμμάρια τροφίμων για τα σκουπίδια από την ελληνική οικογένεια έναντι 30 γραμμαρίων στα πιάτα των Βορειοευρωπαίων…

Το όνομα του ξενοδόχου είναι γνωστό στους εθελοντές που ασχολούνται με τη σπατάλη τροφίμων και η περίπτωσή του υπενθυμίζεται για να καταδείξει τα αποκαρδιωτικά μεγέθη του φαινομένου στη χώρα μας, ακόμη και εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Τη στιγμή που ένα στα πέντε νοικοκυριά ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, το 37% των Ελλήνων πετά στα σκουπίδια φαγητό δύο φορές τον μήνα. Σχεδόν ένας στους δέκα εξ αυτών το πράττει μέχρι και τρεις φορές την εβδομάδα.

Η κουλτούρα της ελληνικής κοινωνίας φαίνεται να μην έχει επηρεαστεί στον αναμενόμενο βαθμό από την ακραία υποβάθμιση του βιοτικού της επιπέδου και οι αριθμοί σοκάρουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε έκθεση που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη σπατάλη τροφίμων τον Οκτώβριο του 2010 αναφερόταν εκτίμηση, σύμφωνα με την οποία, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση μαζί με τη Δανία και τη Ρουμανία στην απόρριψη φαγητών.

Δείτε αναλυτικά τους πίνακες:

 

 

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ