Τι κερδίζουν οι ένστολοι από την απόφαση του ΣτΕ

Τι κερδίζουν οι ένστολοι από την απόφαση του ΣτΕ

Το πρωτογενές πλεόνασμα δίνει μια διέξοδο στην κυβέρνηση να αποκαταστήσει την αδικία εις βάρος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, η αντισυνταγματικότητα των περικοπών στους μισθούς των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας και στις συντάξεις των απόστρατων, όπως έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, αποτελεί δικαίωση για τους ένστολους που «φορτώθηκαν» το μεγαλύτερο βάρος των μέτρων του τρίτου Μνημονίου που επιβλήθηκε από την τρόικα και εφάρμοσε αναδρομικά από τον Αύγουστο του 2012 η κυβέρνηση.

Η όποια αποκατάσταση όμως στους μισθούς και τις συντάξεις μετά την απόφαση αυτή μένει να αποδειχθεί και στις «τσέπες» των θιγόμενων.

Κι αυτό γιατί μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καθαρογραμμένη η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να αποσαφηνισθεί τι ακριβώς κρίνει αντισυνταγματικό.

Την αναδρομική μείωση από 1ης Αυγούστου του 2012; Το ύψος της μείωσης στους μισθούς των ενστόλων; Ή μήπως τις διπλές μειώσεις στις συντάξεις των απόστρατών; Πιθανόν και ένα,  ή περισσότερα από αυτά.

Αδικίες

Αντί να τους κοπούν μισθοί ύψους 78 εκατ. ευρώ για το 2013 κόπηκαν 50-60 εκατ. ευρώ περισσότερα και αντί να μειωθούν κατά 88 εκατ. ευρώ οι συντάξεις μειώθηκαν κατά 200 εκατ. ευρώ.

Αυτή η αποκάλυψη και το μέγεθος της αδικίας ήταν που ανάγκασαν τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά να μιλήσει για αποκατάσταση όταν ήταν εφικτό. Το προσδιόρισε λίο αργότερα ως χρήματα που θα δοθούν από το πρωτογενές πλεόνασμα. Η αδικία εις βάρος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, ήταν και αυτή που οδήγησε μαζικά σε προσφυγές. 

 

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ