Κάπνισμα και εγκυμοσύνη

Κάπνισμα και εγκυμοσύνη

Για το boro.gr γράφει ο κύριος Πάνος Αντσακλής, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος.

Το κάπνισμα είναι μία πολύ επιβλαβής για την υγεία συνήθεια, αλλά ειδικά στην εγκυμοσύνη έχει συσχετιστεί με πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες και για αυτό το λόγο συστήνεται η διακοπή του καπνίσματος εάν είναι δυνατόν ακόμα και πριν από τη σύλληψη. Σε γενικές γραμμές το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως π.χ. κάποιες μορφές καρκίνου, αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα καρδιακών παθήσεων και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, ενώ έχει συσχετιστεί και με οφθαλμικές και περιοδοντικές παθήσεις.

Στη γυναίκα πιο συγκεκριμένα το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει:

  • 1. Μείωση της οστικής πυκνότητας: γυναίκες που καπνίζουν έχει παρατηρηθεί ότι έχουν μειωμένη οστική πυκνότητα στην μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο, αυξάνοντας την πιθανότητα για κατάγματα κυρίως του ισχίου, σε σχέση με γυναίκες που δεν καπνίζουν.
  • 2. Κατάθλιψη: είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι γυναίκες τη σχέση καπνίσματος και κατάθλιψης, γιατί γενικά οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα σε σχέση με τους άνδρες να εμφανίσουν κατάθλιψη, οπότε το κάπνισμα αποτελεί έναν επιπλέον επιβαρυντικό παράγοντα
  • 3. Προβλήματα περιόδου: μελέτες έχουν δείξει ότι γυναίκες που καπνίζουν έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν προβλήματα στην περίοδο τους, όπως, ανωμαλίες στον κύκλο τους (άστατο κύκλο) ή δυσμηνόρροια (πόνο στην περίοδο)
  • 4. Εμμηνόπαυση: οι γυναίκες που καπνίζουν στατιστικά «μπαίνουν» πιο νωρίς στην εμμηνόπαυση σε σχέση με γυναίκες που δεν καπνίζουν, ενώ εμφανίζουν και πιο έντονα τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
  • 5. Εγκυμοσύνη: το κάπνισμα έχει συσχετιστεί με πολλά προβλήματα και επιπλοκές που σχετίζονται με την κύηση. Ακόμα και πριν την κύηση γυναίκες που καπνίζουν έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν προβλήματα υπογονιμότητας και να έχουν καθυστέρηση στη σύλληψη.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ