Mπορεί να συνεχιστεί μια σχέση μετά την απιστία;

Mπορεί να συνεχιστεί μια σχέση μετά την απιστία;

Πολύ συχνά, όταν η σεξουαλική απιστία αποκαλυφθεί σε μία σχέση, οι φίλοι και οι συγγενείς σπεύδουν να συμβουλέψουν τον απατημένο σύντροφο να την τερματίσει, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι είναι πολύ πιθανό να επαναληφθεί η ίδια συμπεριφορά και στο μέλλον.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr.

Οι ειδικοί όμως, επισημαίνουν ότι όχι μόνο είναι δυνατό, αλλά ενδεχομένως και ωφέλιμο να μείνει κανείς στη σχέση μετά την απιστία και φυσικά να την αναθεωρήσει. Τονίζουν μάλιστα, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είμαστε προετοιμασμένοι για τις απαιτήσεις και τις ανατροπές μιας σχέσης και έχουμε σε μεγάλο βαθμό άγνοια, αναφορικά με το τι χρειάζεται για να κρατηθεί ζωντανή. Φαίνεται ότι η απιστία είναι αυτή που μας προσγειώνει απότομα σε μια ιδιαίτερα απαιτητική πραγματικότητα, η οποία μας καλεί να προσπαθήσουμε ξανά.

Πολλά είναι τα ζευγάρια που ενστικτωδώς γνωρίζουν ότι η απιστία είναι πολύ πιο πολύπλοκο φαινόμενο από όσο η κουλτούρα μας τολμά να παραδεχτεί. Πολύ συχνά μάλιστα, οι δυο σύντροφοι βρίσκουν το δικό τους τρόπο και καταφέρνουν τελικά να ενισχύσουν την οικειότητα και να δημιουργήσουν ένα πιο βαθύ δεσμό.

Κατά την αποκάλυψη της απιστίας, οι απατημένοι σύντροφοι αισθάνονται κυρίως αιφνιδιασμένοι. Ακόμα και εάν πάντα θεωρούσαν ότι δε θα μπορούσαν να παραμείνουν με έναν/μια άπιστο/η σύντροφο, μπορεί τώρα να συνειδητοποιήσουν ότι αν και πληγωμένοι, τον/την αγαπούν και θέλουν να προσπαθήσουν για τη σχέση τους.

Σήμερα άλλωστε το καθεστώς της μονογαμίας έχει τροποποιηθεί και δεν ακολουθούν όλα τα ζευγάρια αυστηρά τους παραδοσιακούς κανόνες. Είναι στην ευχέρεια των δύο συντρόφων να αποφασίσουν τι συνιστά για αυτούς απιστία. Μπορεί να αποφασίσουν, για παράδειγμα, εάν είναι, ή όχι απιστία το φλερτ με φίλους, η έξοδος σε ένα sex club, ακόμα και η σεξουαλική δραστηριότητα εκτός σχέσης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσέγγιση των ομοφυλόφιλων ζευγαριών, τα οποία σύμφωνα με τους ειδικούς φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει σε μεγαλύτερο βαθμό, ότι στις μακροχρόνιες σχέσεις είναι πολύ πιθανό οι δύο σύντροφοι να έρθουν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα της σεξουαλικής έλξης από άλλα άτομα. Ορίζουν λοιπόν με σαφήνεια τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ τους και οριοθετούν τις σχετικές συμπεριφορές, έτσι ώστε να νιώθουν άνετα και να μπορούν να τις διαχειριστούν. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια είναι ασφαλή από την απιστία. Εάν ένας από τους δυο συντρόφους παραβιάσει τα όρια, η εμπιστοσύνη μοιραία θα κλονιστεί.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ