«Πνιγμένη» στην αιθαλομίχλη η Ξάνθη

«Πνιγμένη» στην αιθαλομίχλη η Ξάνθη

Πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια εκτιμάται πως βρίσκονται οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα της Ξάνθης από την καύση ξύλων σε τζάκια και σόμπες.

Τον τελευταίο μήνα ένα ισχνό πέπλο αιθαλομίχλης άρχισε δειλά, δειλά να κάνει την εμφάνισή του πάνω από τις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Ξάνθης, με το κρύο να στρέφει όλο και περισσότερους πολίτες που δεν έχουν προμηθευτεί ούτε φέτος πετρέλαιο θέρμανσης στην καύση ξύλων. Ωστόσο το φαινόμενο πλέον λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις με την κάπνα μέσα στους δρόμους και τα σοκάκια της πόλης να πυκνώνει καθημερινά, ενώ νωρίς το απόγευμα είναι ορατό με γυμνό μάτι ένα νέφος το οποίο σχηματίζεται στην ατμόσφαιρα της Ξάνθης.

Πριν από δύο περίπου χρόνια το Τμήμα Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του ΔΠΘ εγκατέστησε ειδικό μετρητή ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο κέντρο της Ξάνθης, με τους φοιτητές του Τμήματος αλλά και τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας καθηγητή κ. Σπύρο Ραψωμανίκη να συγκεντρώνουν δείγματα και να πραγματοποιούν σχετικές μελέτες.

Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως, κάτι που αναμένεται να πραγματοποιηθεί ωστόσο τους επόμενους μήνες, αλλά οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αυξημένες συγκεντρώσεις σωματιδίων στην ατμόσφαιρα της πόλης, χωρίς αυτό από μόνο του να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Την ίδια στιγμή και με την ανησυχία των κατοίκων να παραμένει έκδηλη, έγινε γνωστό πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν μετρητές της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και στις υπόλοιπες πόλεις της Περιφέρειας ΑΜ-Θ πλην Ξάνθης και Καβάλας που ήδη διαθέτουν σχετικούς σταθμούς.

Πηγή: thrakitoday.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ