• Αυτούς έδωσε ο Κάντας στους ανακριτές-Όλα τα ονόματα από την απολογία

  5:32 μμ, Παρασκευή 27 Δεκ 2013 5:32 μμ, Παρασκευή 27 Δεκ 2013

  Αυτούς έδωσε ο Κάντας στους ανακριτές-Όλα τα ονόματα από την απολογία

  Ρεπορτάζ: Άννα Κανδύλη

  Μέσα από τη διαδρομή της μίζας όπως αυτή αποτυπώνεται στους προσωπικούς του λογαριασμούς που ο ίδιος έδωσε στις αρχές, θα προσπαθήσουν οι ανακριτές να διακριβώσουν την βασιμότητα των όσων ισχυρίστηκε ο Αντώνης Κάντας και τον βαθμό εμπλοκής των προσώπων που κατονόμασε. Ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών στην πολυήμερη απολογία του κάνει λόγο όχι μόνο γι΄αυτούς που όπως υποστηρίζει τον δωροδόκησαν για να μην προβάλει αντιρρήσεις στην προμήθεια των εξοπλιστικών αλλά και για εκείνους που τον βοήθησαν, κατά τα λεγόμενά του, να ξεπλύνει το «μαύρο» χρήμα.

  Σε πρώτη φάση πάντως οι ανακριτές Μαλλής-Σταυρόπουλος καλούν σε απολογία δύο από τους αντιπροσώπους εταιριών εξοπλιστικών προγραμμάτων που αναφέρει ο κ.Κάντας για τους οποίους όμως έχουν στοιχεία και από άλλες πλευρές: στις 2 Ιανουαρίου τον Παναγιώτη Ευσταθίου , τον αντιπρόσωπο της γερμανικής εταιρία STN ATLAS η οποία ενεπλάκη στην προμήθεια των υποβρυχίων και των αντιαεροπορικών STINGER ASRAD και στις 7 Ιανουαρίου τον Μιχάλη Ματαντό της εταιρίας ΜΙΕ που λειτούργησε ως ενδιάμεση της HDW στην σύμβαση των υποβρυχίων.

  «ΚΑΡΦΩΝΕΙ» ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

  Μεταξύ των αντιπροσώπων που ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών αναφέρεται εκτενώς είναι και ο επιχειρηματίας Θωμά Λιακουνάκος ο οποίος όπως λέει πήγε στο γραφείο του τον Δεκέμβριο του 2001 και του έδωσε 600.000 ευρώ προκειμένου να προχωρήσει η προμήθεια των Leopard, με έναν μάλλον ιδιαίτερο τρόπο... «Κρατούσε ένα sac de voyage το οποίο φεύγοντας το άφησε στον καναπέ του γραφείου μου. Μόλις το αντιλήφθηκα βγήκα από το γραφείο στη πόρτα και του είπα «ξέχασες την τσάντα». Εκείνος γύρισε και μου είπε: «είναι για σένα, δεν την έχω ξεχάσει». Μόλις έφυγε άνοιξα τη τσάντα και διαπίστωσα ότι εντός υπήρχαν 600.000 ευρώ...».

  Παράλληλα σε αρκετά σημεία της απολογία του ,αφήνει σαφείς αιχμές για δωροδοκία των τότε προϊσταμένων του Ακη Τσοχατζόπουλο και Γιάννη Σμπώκο ενώ εμμέσως δείχνει και τον πρώην Υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου για τις επεκτάσεις των συμβάσεων των Kornet και των Leopard.

  Πλην αυτών όμως ο Αντώνης Κάντας , χωρίς ωστόσο να δίνει συγκεκριμένα στοιχεία, εμπλέκει πολιτικούς και άλλων κομμάτων κάνοντας λόγο για διακομματική διαπλοκή. «Κατά την προμήθεια των αεροπλάνων στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής όπου ήμουν παρών, ο Μητσοτάκης επιχειρηματολογούσε με πολύ λεπτομερή στοιχεία υπέρ της προμήθειας των F-16, ενώ ο Έβερτ υπέρ των F-15. Αυτό με εξέπληξε διότι και οι δύο ήταν στο ίδιο κόμμα. Μάλιστα, όταν επελέγησαν τα F-16 στους διαδρόμους του ΥΕΘΑ κυκλοφορούσε με μία δόση χιούμορ η φράση ότι ο Μητσοτάκης κέρδισε τον Υπουργό , γιατί ο Τσοχατζόπουλος ήταν μαζί με τον Έβερτ υπέρ της προμήθειας των F-15 , τα οποία εκπροσωπούσε ο Θωμάς Λιακουνάκος».

  ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΙΖΕΣ

  Όσον αφορά τώρα τα εξοπλιστικά για τα οποία πήρε μίζα, αποκαλύπτει μεταξύ άλλων πως πρόκειται για τα υποβρύχια,το σύστημα κατεύθυνσης και ελέγχου του αντιαεροπορικού βλήματος Stinger Asrad, τους αντιαρματικούς πυραύλους ΚΟRNET,το αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς OSA AMK, τα αυτοκινούμενα πυροβόλα της γερμανικής εταιρείας WEGMANN , το αερομεταφερόμενο σύστημα επιτήρησης ελέγχου (ΑΣΕΠΕ),τα ραντάρ αντιπυροβολικού ARTHUR, τα ΜΙRAGE 200-5, τους πυραύλους επιφάνειας- επιφανείας σε πυραυλακάτους πολεμικού ναυτικού –EXOCET, τα LEOPARD 2 και επί κυβερνήσεως Ζολώτα το 1989, για την αναβάθμιση αρμάτων Μ48.

  Συνολικά ομολογεί ότι για αυτά τα προγράμματα δωροδοκήθηκε με 11,8 εκ. δολάρια τα οποία επένδυσε κι έτσι έφτασαν τα 16 εκ. που υπάρχουν σήμερα στους λογαριασμούς του.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα