Η Sueddeutsche για την αιθαλομίχλη

Η Sueddeutsche για την αιθαλομίχλη

Η ποιότητα του αέρα στις ελληνικές μεγαλουπόλεις έχει επιδεινωθεί δραστικά σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια. Βασική αιτία της επιδείνωσης θεωρείται η φτώχια ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης.

Οι οδυνηρές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που σοβεί στην Ελλάδα γίνονται πλέον ιδιαίτερα αισθητές και στον ατμοσφαιρικό αέρα. Όπως επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου στη διαδικτυακή της έκδοση, «η ποιότητα του αέρα έχει επιδεινωθεί δραματικά τα προηγούμενα χρόνια, τουλάχιστον στις μεγαλουπόλεις».

Αυτό κατέδειξε έρευνα ομάδας επιστημόνων του αμερικανικού Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια με επικεφαλής τους καθηγητές Κωνσταντίνο Σιούτα και Άριαν Σαφάρι. Τα στοιχεία που συνέλεξαν δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Science & Technology.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου, «οι επιστήμονες είχαν συλλέξει επανειλημμένα δείγματα αέρα το χειμώνα του 2012 αλλά και στην αρχή του φετινού χειμώνα, διαπιστώνοντας κατά την ανάλυση ότι ειδικά η συγκέντρωση μικροσωματιδίων έχει αυξηθεί κατά 30% σε σύγκριση με το διάστημα πριν από το ξέσπασμα της κρίσης».

Διευκρινίζεται ότι «αυτά τα στοιχεία, με διάμετρο μικρότερη των 2,5 μικρομέτρων (που αντιστοιχεί περίπου σε 1/30 της διαμέτρου μίας τρίχας), θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνη για την υγεία, επειδή εισχωρούν βαθιά στους ιστούς των πνευμόνων. Μπορούν να προξενήσουν παθήσεις στην καρδιά και το αναπνευστικό σύστημα.

Ανησυχητικές τιμές καρκινογόνων ουσιών

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Σιούτας, σχολιάζοντας την κατάσταση στην Ελλάδα, εξηγεί ότι «οι άνθρωποι θέλουν να ζεσταθούν, παλεύουν με την υψηλή ανεργία και τα αυξανόμενα έξοδα για καύσιμα». Αποτέλεσμα αυτών είναι -σύμφωνα με τον έλληνα καθηγητή- ότι προχωρούν στην καύση χαμηλής ποιότ��τα υλικών, όπως ξύλου και σκουπιδιών. Ως εκ τούτου, η συγκέντρωση μικροσωματιδίων έχει αυξηθεί από 26 σε 36 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Η SZ επισημαίνει ότι «η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συνιστά το όριο των 10 μικρογραμμαρίων ανά κυβ.μ. για αυτά τα επιβλαβή στοιχεία. Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι η συγκέντρωση οργανικών ουσιών στον αέρα έχει αυξηθεί κατά δύο έως πέντε φορές. Μεταξύ αυτών βρίσκονται και καρκινογόνες ουσίες, όπως πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες».

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ