Μίχαλος: Εμπόδιο η τρόικα

Μίχαλος: Εμπόδιο η τρόικα

«Η λιτότητα πάνω στη λιτότητα δεν φέρνει τα θεμιτά αποτελέσματα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος της Ένωσης Βαλκανικών Επιμελητηρίων και πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), ο οποίος συμμετείχε στο χθεσινό ετήσιο επενδυτικό φόρουμ της Capital Link, που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη.

«Στο φετινό 15ο φόρουμ βλέπουμε σημαντικές αλλαγές από πέρυσι. Σημαντικές αλλαγές σε ότι αφορά την πολιτική σταθερότητα, που είναι εξαιρετικά σημαντικός παράγων για τον οποιοδήποτε δυνητικό επενδυτή» ανέφερε ο κ. Μίχαλος, ο οποίος πρόσθεσε: «παρ’ όλα ταύτα όμως, λυπούμαι ιδιαίτερα, διότι ενώ έχουμε φτάσει στο σημείο, μετά από πολύ μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού, να έχουμε εκπληρώσει την επιθυμία με το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα, τόσο των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αντί σ’ αυτή τη φάση να έχουμε τους τροϊκανούς ως αρωγούς στην αναπτυξιακή προσπάθεια, την οποία καταβάλλει η Ελλάδα, δυστυχώς, για άλλη μια φορά, βρίσκονται μπροστά μας ως εμπόδιο. Ας αποφασίσουν λοιπόν τελικά: θέλουνε την Ελλάδας ως ένα υγιές μέλος της ΕΕ, ένα υγιές μέλος της Ευρωζώνης, που μπορεί, πράγματι, όπως απέδειξε με τις απέραντες θυσίες που κατέβαλε, να παράξει σημαντικό αναπτυξιακό έργο, ναι ή όχι; Νομίζω ότι το ερώτημα είναι πολύ απλό. Και σε ότι αφορά την ελληνική κυβέρνηση, προχωρά στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, το οποίο έχει εξαγγείλει με γοργά βήματα. Θα μπορούσε να ήταν ταχύτερο σε κάποιες εκφάνσεις του, αλλά νομίζω ότι στο σύνολό του έχουμε προχωρήσει σημαντικά τα τελευταία δυο χρόνια και θα προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο το 2014, αρκεί να μας αφήσουν».

Στην ερώτηση αν βλέπει το 2014 πιο ενθαρρυντικό, ο κ. Μίχαλος υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Το 2014 το βλέπω ενθαρρυντικό εφόσον αλλάξουν μυαλά, για να το πω πολύ απλά, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας. Δεν μπορούμε, την στιγμή που το επισημαίνουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, να συνεχίσουμε μέσα σ’ αυτό το υφεσιακό περιβάλλον. Η λιτότητα επάνω στη λιτότητα δεν φέρνει τα θεμιτά αποτελέσματα. Ας το καταλάβει επιτέλους η κα Μέρκελ και οι συν αυτώ, έτσι ώστε να προχωρήσει η Ευρώπη, όχι η Ελλάδα μόνο, αλλά όλη η Ευρώπη μπροστά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ