Απίστευτο κι όμως Ελληνικό

Η υπόθεση κατά του γυναικολόγου του «Βουβάλειου» νοσοκομείου Καλύμνου Εμμανουήλ Γαβαλά άνοιξε το 2010 μετά την αναφορά που έκανε προς την εισαγγελία της Κω η  νοσηλεύτρια  του ίδιου νοσοκομείου Σεβαστή Κατσοτούρχη, στην οποία περιέγραφε την περιπέτεια της από τη στιγμή που οι γιατροί αποφάνθηκαν ότι πρέπει να διακόψει την κύησή της καθώς τα αποτελέσματα των εξετάσεων αυχενικής διαφάνειας του εμβρύου ήταν ιδιαιτέρως ανησυχητικά.

Φρίκη χωρίς τέλος Με λεπτομέρειες που προκαλούν σοκ, η 36χρονη γυναίκα, στην καταγγελία της, περιγράφει πώς υποβλήθηκε σε εγχείρηση από τον Ε.Γαβαλά για την διακοπή της κύησης στον τέταρτο μήνα. ‘Όπως λέει, μετά το χειρουργείο και για πολλές ημέρες αισθανόταν αφόρητους πόνους και όταν απευθύνθηκε στον γιατρό της είπε ότι θα έπρεπε να υποβληθεί και σε δεύτερο χειρουργείο το αποτέλεσμα του οποίου επιβάρυνε την κατάσταση της γυναίκας. Η οικογένεια της κ.Κατσοτούρχη  αποφάσισε να απευθυνθεί σε νοσοκομείο της Αθήνας όπου , κατά τη διάρκεια επέμβασης αποκαλύφθηκε ότι στο σώμα της είχε «ξεχαστεί» το κεφάλι του εμβρύου.   Η συγκεκριμένη επέμβαση μάλιστα βιντεοσκοπήθηκε από τον καθηγητή του νοσοκομείου «Αττικόν» για να παρουσιαστεί ως επιστημονικά ενδιαφέρουσα στους φοιτητές της ιατρικής.

«Είναι επικίνδυνος» Η καταγγελία της νοσηλεύτριας οδήγησε στην παρέμβαση των επιθεωρητών υπηρεσιών δημόσιας υγείας οι οποίοι εξέδωσαν πόρισμα κόλαφο για τον γιατρό Ε.Γαβαλά χαρακτηρίζοντάς τον επικίνδυνο για την δημόσια υγεία καθώς του χρεώνουν πολύ σοβαρές ευθύνες για τον χειρισμό της εγκυμοσύνης της 36χρονης. Σύμφωνα με το πόρισμα των επιθεωρητών, το Νοέμβριο του 2011, ο κ.Γαβαλάς διέπραξε «ολέθριο ιατρικό λάθος» καθώς αποφάσισε να διακόψει την κύηση της γυναίκας με χειρουργική επέμβαση και όχι με φαρμακευτική αγωγή. Θεωρούν ότι έπρεπε να έχει φροντίσει ώστε η γυναίκα να μεταφερθεί από την αρχή σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας και καταλήγουν σε ένα τρομακτικό συμπέρασμα «Η ανεπάρκεια βασικών γνώσεων της ειδικότητας γυναικολόγου-μαιευτήρα, καθιστά αυτόν  επικίνδυνο για την δημόσια υγεία».

‘Εγινε διευθυντής Μετά από το πόρισμα των επιθεωρητών θα περίμενε κανείς να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για να διαλευκανθεί η υπόθεση και να μάθουμε αν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας υπηρετεί ένας επικίνδυνος γιατρός που η ανεπάρκειά του θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. ‘Εγινε αυτό που γίνεται συνήθως στην Ελλάδα, η εγκληματική δυσκαμψία του συστήματος όχι μόνο δεν έχει επιτρέψει να γίνει γνωστή η αλήθεια  αλλά άνοιξε διάπλατα ο δρόμος στον ελεγχόμενο γιατρό να ανελιχθεί και να αναλάβει τη θέση του διευθυντή κλινικής του νοσοκομείου στο οποίο υπηρετεί, λίγους μήνες μετά την έκδοση του πορίσματος. Ακόμα και μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως διευθυντή όμως, οι καταγγελίες για  δεν έχουν σταματήσει. ‘Άλλη μία γυναίκα που το 2011 γέννησε ένα κοριτσάκι στο ίδιο νοσοκομείο, ζητά την παρέμβαση του εισαγγελέα, καθώς από το νοσοκομείο δεν έχει λάβει απάντηση, για να μάθει υπό ποιες συνθήκες το παιδί της πέθανε λίγο μετά τον τοκετό. Η ίδια υποστηρίζει στη καταγγελία της ότι ρώτησε τον γυναικολόγο Εμμανουήλ Γαβαλά, που πραγματοποίησε τον τοκετό, αλλά δεν της έδωσε καμία απάντηση. Ο κ.Γαβαλάς απασχόλησε για δεύτερη φορά το σώμα επιθεωρητών υγείας μετά από καταγγελία μητέρας που ζητά αποζημίωση θεωρώντας τον υπεύθυνο για την παραπληγία του παιδιού της. Την ώρα που ο κ.Γαβαλάς εκτελεί τα καθήκοντα του διευθυντή βρίσκεται σε εξέλιξη η προδικασία της εισαγγελικής έρευνας που έχει αργήσει πολύ. Αυτό υποστηρίζει και ο δικηγόρος της 36χρονης νοσηλεύτριας Εμμανουήλ Κουτσούκος που λέει στον eniko : « ‘Εχει επιληφθεί η εισαγγελία πρωτοδικών της Κω αλλά η υπόθεση έχει καθυστερήσει. Ωστόσο οι επιθεωρητές δικαιώνουν την παθούσα και γι’αυτό το λόγο έχουμε καταθέσει και αίτημα αποζημίωσης». Με δύο πολίτες να ζητούν αποζημιώσεις, το ελληνικό σύστημα προτιμά, όπως φαίνεται, να θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές ή να επιβαρύνεται με τεράστια έξοδα από το να δώσει απαντήσεις για το αν είναι ακατάλληλος ή όχι ο συγκεκριμένος γυναικολόγος. Μόλις πριν από λίγες ημέρες το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου έλαβε απόφαση για τον κ.Γαβαλά η οποία όμως δεν έχει γίνει έως σήμερα γνωστή. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι απαλλακτική για τον γιατρό αλλά περιορίζεται στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχει από το νόμο η διοίκηση του νοσοκομείου, δηλαδή να επιβάλει μικροπειθαρχικές κυρώσεις.

«Με άνοιγε και με έκλεινε σαν το σακί» Η Σεβαστή Κατσοτούρχη συνεχίζει να εργάζεται στο ίδιο νοσοκομείο με τον Ε.Γαβαλά. Λέει ότι στο άκουσμα της είδησης ότι ο συγκεκριμένος γιατρός προήχθη δεν αντέδρασε καθόλου «Δεν λειτουργεί τίποτα στο κράτος αυτό, το μόνο που ξέρω είναι ότι έφτασα στο όριο μεταξύ ζωής και θανάτου και ο πόνος π��υ πέρασα με τρία χειρουργεία σε μία εβδομάδα είναι ασύλληπτος. Αυτός ο άνθρωπος με άνοιγε και με έκλεινε σαν το σακί και εγώ περίμενα σε ένα κρεβάτι να πεθάνω. Δεν είχε ούτε την ευαισθησία να καλέσει ασθενοφόρο για να μεταφερθώ σε νοσοκομείο».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ