Κάποια δώρα δημιουργούν… παρεξηγήσεις

Κάποια δώρα δημιουργούν… παρεξηγήσεις

 

Οι γιορτές είναι ταυτισμένες στην ψυχοσύνθεση του νεοέλληνα με την ανταλλαγή δώρων. Νομίζετε ότι απλώς δίνετε και παίρνετε ένα δωράκι λόγω των ημερών και αυτό είναι όλο; Μια απλή πράξη, στο πνεύμα των εορτών και τίποτε άλλο; Λοιπόν, πρόκειται για μια περίπλοκη και όχι απλή πράξη, όπως τονίζουν πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα.

Απ’ ό,τι φαίνεται, η ανταλλαγή δώρων είναι μεγάλης σημασίας για την έκβαση μιας σχέσης, νέας ή παλιάς, ερωτικής, φιλικής ή τυπικής.

Το δώρο μπορεί να φτιάξει ή να χαλάσει τη σχέση με τον παραλήπτη του, ανάλογα με την ποιότητα της σχέσης τη στιγμή της προσφοράς του δώρου. Η Cele Otnes, καθηγήτρια Διαφήμισης στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, δηλώνει ότι ‘δεν είναι η σκέψη που μετράει, αλλά η σχέση’.

Σύμφωνα με τη Cele Otnes, ‘ακόμα και ένα ανάρμοστο με την περίπτωση δώρο μπορεί να μην επηρεάσει αρνητικά μια σχέση, εάν τα δύο άτομα συνδέονται στενά και ο παραλήπτης του δώρου αντιλαμβάνεται τις προθέσεις του δωρητή ως καλές. Από την άλλη μεριά βέβαια, αν η σχέση είναι χλιαρή, ακόμα και το καλύτερο δώρο δε θα μπορέσει να τη σώσει…

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ