Ένας στους τρεις δεν έχει χρήματα για το ρεύμα

Ένας στους τρεις δεν έχει χρήματα για το ρεύμα

Ο αριθμός πολιτών που ζουν στο σκοτάδι μεγεθύνεται: σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα του ενεργειακού think tank Vaasaett, ένας στους τρεις Ελληνες δεν μπορεί να πληρώσει τον λογαριασμό της ΔΕΗ, αναλογία που τοποθετεί την Ελλάδα στη χειρότερη θέση στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα, το 32% των Ελλήνων δεν μπορεί να πληρώσει, ακολουθούν με 28% οι Κροάτες και οι Βούλγαροι, με 27% οι Ρουμάνοι και 23% οι Λετονοί. Ο μέσος όρος στην ΕΕ όσων αδυνατούν να εξοφλήσουν τον ενεργειακό λογαριασμό δεν ξεπερνάει το 10%.

Η έρευνα του ινστιτούτου Vaasaett που δημοσιεύθηκε από το BBC έγινε με αφορμή την τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού εν μέσω της κρίσης. Συγκρίνει το τι ισχύει σε 23 ευρωπαϊκές πόλεις, απ’ όπου προκύπτει ότι το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος για μια οικογένεια που κατοικεί στην Αθήνα είναι από τα χαμηλότερα πανευρωπαϊκά, συγκεκριμένα το 6ο φθηνότερο. Οταν δηλαδή ο ένας στους τρεις Ελληνες δεν μπορεί να πληρώσει τον λογαριασμό του με τιμολόγια που είναι τα έκτα χαμηλότερα πανευρωπαϊκά, μπορεί να αναλογιστεί κανείς τις διαστάσεις που θα πάρει το πρόβλημα στην Ελλάδα αν από του χρόνου αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Την ίδια ώρα το 26% των Ελλήνων δεν μπορεί να εξασφαλίσει πλήρη και αποτελεσματική θέρμανση. Στην κατηγορία αυτή κατέχουν την 5η χειρότερη θέση. Μπροστά τους βρίσκονται οι Βούλγαροι με 47%, οι Λιθουανοί με 34%, οι Κύπριοι με 31% και οι Πορτογάλοι με 27%. Ο μέσος όρος της ΕΕ βρίσκεται στο 11%.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ