Δύο χρόνια ζούσαν με αναμμένα κεριά

Δύο χρόνια ζούσαν με αναμμένα κεριά 

Μια ακόμα πικρή ανθρώπινη ιστορία ήρθε στο φως της δημοσιότητας εξαιτίας της φωτιάς που ξέσπασε σήμερα τα ξημερώματα στις 04.15 σε ένα σπίτι στο Κορδελιό της Θεσσαλονίκης.

Μια γιαγιά και το πεντάχρονο εγγονάκι της σώθηκαν από θαύμα όταν το σπίτι τους κάηκε. «Ένοχο» φέρεται προς το παρόν να είναι το κεράκι που άφηναν αναμμένο το βράδυ αφού τα τελευταία δύο χρόνια δεν είχαν ηλεκτρικό. 

Ευτυχώς και οι δύο κατάφεραν να βγουν από το σπίτι σώοι αλλά διακομίστηκαν στο νοσοκομείο επειδή αντιμετώπιζαν αναπνευστικά προβλήματα. Το παιδί παραμένει στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης για προληπτικούς λόγους, ενώ η γιαγιά έλαβε εξιτήριο.

Οι γονείς του παιδιού  είναι σύμφωνα με πληροφορίες χρήστες ναρκωτικών ουσιών και δυσκολεύονται να μεγαλώσουν το παιδί τους.

Δείτε τις πρώτες δηλώσεις του πατέρα

Στο σπίτι των λίγων τετραγωνικών η οικογένεια -ομογενών από τη Ρωσία- χρησιμοποιούσε κεριά και ξυλόσομπα κι έκαιγε τα ρολά από το χαρτί όταν δεν είχε ξύλα. 

Συγκλονιστικές είναι οι πρώτες εικόνες από το σπίτι που καταστράφηκε από τη φωτιά.

 

Δείτε εικόνες από το σπίτι που κάηκε

 

Ο πατέρας, που είναι φανερό ότι αντιμετωπίζει προβλήματα, όταν έφθασε στο σπίτι ο ιδιοκτήτης, λογομάχησε μαζί του και τον απείλησε με μαχαίρι. Και οι δύο προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Αν και δεν υπεβλήθη μήνυση, σε βάρος του πατέρα σχηματίζεται δικογραφία για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια του σπιτιού, το ρεύμα έχει κοπεί τρία χρόνια, στη διάρκεια των οποίων η οικογένεια δεν πλήρωνε ούτε το ενοίκιο ή τους λογαριασμούς της ΕΥΑΘ.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

 

Τραγική ηρωίδα η γιαγιά που είχε αναλάβει την ανατροφή του παιδιού και παρά τις δυσκολίες έδινε την δική της μάχη. Όπως ανέφερε, σημαντική είναι η βοήθεια που τους έδινε η εκκλησία.

Δείτε την συγκινητική μαρτυρία της γιαγιάς. 

Τραγική είναι και η μαρτυρία κατοίκου του Κορδελιού Θεσσαλονίκης και γείτονα για το σημερινό γεγονός στην περιοχή, με το σπίτι που κάηκε. Ο γείτονας ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Είναι ναρκομανείς. και το παιδί το κοιτάζει η γιαγιά. Αυτοί κατά καιρούς έρχονται εδώ.  

Από την εκκλησία ζούνε. Όλη η γειτονιά προσφέρει σε αυτούς».

 Δείτε τη μαρτυρία του γείτονα

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες οικογένειες στο Κορδελιό, μίλησε στην πρωινή εκπομπή του Mega, ο Δήμαρχος της περιοχής. 

Ο Δήμαρχος έκανε λόγο για 700 οικογένειες που ζουν χωρίς ρεύμα και είπε ότι η άτυχη οικογένεια είναι χωρίς ρεύμα εδώ και δύο χρόνια, ενώ τόνισε πως όλα ξεκινούν από το πρόβλημα της ανεργίας. Τέλος, ο κ. Λαφαζανίδης ξεκαθάρισε πως ο νόμος δεν επιτρέπει στην τοπική αυτοδιοίκηση να βοηθήσει οικονομικά ανήμπορες οικογένειες.

 

 

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το σημερινό περιστατικό στο Κορδελιό της Θεσσαλονίκης.

 Διαβάστε την ανακοινωση: 

“Σχετικά με σημερινές αναφορές ΜΜΕ, για πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε σπίτι στην περιοχή του Κορδελιού της Θεσσαλονίκης, το οποίο δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα, από τη ΔΕΗ διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

 Η συμβεβλημένη με τη ΔΕΗ πελάτης και ιδιοκτήτρια της κατοικίας ζήτησε – όπως έχει το δικαίωμα – τη λύση της σύμβασης προμήθειας ρεύματος και συνακόλουθα τη διακοπή της ηλεκτροδότησης από την αρμόδια υπηρεσία, η οποία και πραγματοποιήθηκε στις 3 Μαΐου 2012 – δηλαδή πριν από ενάμιση και πλέον χρόνο”.

«Η ΔΕΗ θα επαναφέρει το ρεύμα» 

Τα θέματα της ενέργειας εξετάστηκαν σήμερα σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, και παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

 Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, συζητήθηκαν τρόποι μείωσης του κόστους ενέργειας, ενώ εκτενής αναφορά έγινε και για το πρόβλημα των νοικοκυριών που δεν έχουν ρεύμα. Μάλιστα, ανακοινώθηκε πως η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλία, με στόχο να λυθεί το πρόβλημα. Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, οι τοπικές αρχές θα πρέπει να ενημερώνουν άμεσα τη ΔΕΗ για τις περιπτώσεις εκείνες, των οικογενειών που πραγματικά δεν μπορούν να αποπληρώσουν και η ΔΕΗ θα επαναφέρει το ρεύμα.

Τηλεφωνική γραμμή της ΔΕΗ για ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες 

Οπως ενημέρωσε με δελτίο Τύπου η ΔΕΗ προχωρά στην υλοποίηση μιας σειράς μέτρων τα οποία στόχο έχουν την αδιάλειπτη ηλεκτροδότηση καταναλωτών που ανήκουν σε ευάλωτες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Οι πολιτικές που ασκεί και οι δυνατότητες που προσφέρει η ΔΕΗ για τους ευάλωτους καταναλωτές είναι:

 

1) Καμία Διακοπή Ηλεκτροδότησης σε Ευάλωτους Καταναλωτές και Ευπαθείς Κοινωνικές ομάδες λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών:

 

• Σε περιόδους που επικρατούν ακραίες κλιματικές συνθήκες (βαρυχειμωνιά, καύσων, κλπ) ή κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων ή του Πάσχα, ουδεμία εντολή διακοπής ρεύματος πραγματοποιείται για το σύνολο των πελατών της ΔΕΗ που έχουν ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς.

 

• Δεν υλοποιούνται διακοπές ρεύματος σε πελάτες που έχουν οποιαδήποτε είδους εξάρτηση από μηχανικά μέσα.

 

• Δεν εκδίδονται εντολές διακοπών ρεύματος λόγω χρέους σε πελάτες με Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) και εν γένει στους Ευάλωτους Πελάτες, όπως αυτοί καθορίζονται από την Πολιτεία, όχι μόνο κατά τους επτά (7) μήνες που προβλέπει ο νέος Κώδικας Προμήθειας (Νοέμβριος-Μάρτιος και Ιούλιος- Αύγουστος) αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, εξαιρουμένων βέβαια των περιπτώσεων παραβατικών συμπεριφορών (ρευματοκλοπές).

 

Οι καταναλωτές προκειμένου να ευνοηθούν από τις παραπάνω ρυθμίσεις είναι απαραίτητο να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο μητρώο ευάλωτων καταναλωτών στο τηλέφωνο 210 9298000.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ