Το χωριό που μηδένισε την ανεργία

Το χωριό που μηδένισε την ανεργία

Και όμως, υπάρχει μέρος στην Ελλάδα όπου η ανεργία είναι στο μηδέν! Στο χωριό Μπλιά Μετσόβου, όλοι οι κάτοικοι εργάζονται, κρατώντας μάλιστα τις παραδόσεις του τόπου τους που περνούν από γενικά σε γενιά.

Και οι 250 οικογένειες απασχολούνται σε εργαστήρια επεξεργασίας ξύλου, με τα προϊόντα τους να είναι διάσημα σε ολόκληρη την Ελλάδα.

«Ακόμα και στο πιο μικρό χωριό της χώρας μπορεί κάποιος να βρει αντικείμενο κατασκευασμένο από εμάς», λέει υπερήφανος ο πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Μπλιάς Μετσόβου, Αναστάσιος Κουτελίδας.

Ξύλινα οικιακά σκεύη, κουτάλες, σπάτουλες, πλάστες, καθρέφτες, κρεμάστρες, διακοσμητικά στοιχεία και κάθε λογής ξύλινα αντικείμενα που χρειάζεται ένα σπίτι κατασκευάζεται στα 40 εργαστήρια που διαθέτει η Μπλιά.

«Η επεξεργασία του ξύλου και η λαϊκή τέχνη είναι η ταυτότητα μας. Δεν υπάρχει άλλη απασχόληση στο χωριό. Οι πατεράδες μας, βέβαια, τα έκαναν όλα στο χέρι. Εμείς έχουμε προσθέσει μηχανήματα και πλέον το τελικό προϊόν είναι ένας συνδυασμός» λέει ο κ. Κουτελίδας. Ο ίδιος μόλις τελείωσε το δημοτικό μπήκε στη δουλειά. Αυτό δεν ισχύει και για τη νέα γενιά, καθώς όλα τα παιδιά του χωριού τελειώνουν και το πανεπιστήμιο. Ωστόσο η Μπλιά δεν στερείται από νέους καθώς όσοι δεν βρίσκουν αλλού εργασία επιστρέφουν στο χωριό και δουλεύουν στα εργαστήρια ξύλου, συνεχίζοντας με τη σειρά τους την παράδοση.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ