Αυτοψία για παράνομες διαφημιστικές πινακίδες με… tablet

Αυτοψία για παράνομες διαφημιστικές πινακίδες με… tablet

Αυτοψίες με …tablet, laptop και smartphone για τον εντοπισμό και την καταγραφή παράνομων διαφημιστικών πινακίδων κάνουν εδώ και λίγο καιρό οι αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης καθώς η Διεύθυνση Πληροφορικής και Επικοινωνιών ανέπτυξε πρόσφατα μια ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή που απλουστεύει τις μέχρι τώρα διαδικασίες και διευκολύνει εντυπωσιακά τους υπαλλήλους.

«Μέσω της εφαρμογής που λειτουργεί σε tablets, laptop και smartphones, ο υπάλληλος μπορεί να τραβά φωτογραφίες, να συμπληρώνει σε μια ειδική φόρμα το είδος της παράνομης πινακίδας, τη θέση της και τις συντεταγμένες που δίνει ενσωματωμένο gps αλλά και να «στείλει» άμεσα τα δεδομένα του στην υπηρεσία μέσω gprs» ανέφερε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πληροφορικής και Επικοινωνιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γιάννης Κοψαχείλης σε ημερίδα για την αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 9ης Έκθεσης Φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης “Polis”.

Οι νέες τεχνολογίες στην αυτοδιοίκηση

Ο κ. Κοψαχείλης τόνισε ότι η χρήση των νέων τεχνολογιών στην αυτοδιοίκηση μπορεί να διευκολύνει και να επιταχύνει σε μεγάλο βαθμό τις διαδικασίες που υλοποιούνται ενώ αναφέρθηκε και σε άλλες εφαρμογές για τη μετατροπή εγγράφων σε ηλεκτρονικά αρχεία, γεγονός που μειώνει σημαντικά τη γραφειοκρατία. Η χρήση νέων τεχνολογιών δεν είναι όμως άγνωστη και σε άλλους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης που «υιοθετούν» διαρκώς νέα εργαλεία που αναπτύσσονται με τη βοήθεια της πληροφορικής. «Οι περισσότεροι πλέον δήμοι έχουν καθιερώσει μεθόδους συναλλαγής με τους πολίτες με ηλεκτρονικό τρόπο χωρίς τη φυσική παρουσία των δημοτών» επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής του Δήμου Καλαμαριάς Γιάννης Θεοδώρου, με αφορμή δική του παρουσίαση στο 8ο OTS φόρουμ, που επίσης πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης “Polis”.

Αναφέρθηκε δε σε ζητήματα οικονομικής διαχείρισης από τους δήμους, ελεγκτικών διαδικασιών, είσπραξης εσόδων και ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων ενώ τόνισε ότι το μεγάλο «στοίχημα» για τις τοπικές αυτοδιοικήσεις είναι η εγκατάσταση ασύρματου δικτύου Internet σε διάφορες περιοχές μέσα στην εδαφική περιφέρεια του κάθε δήμου, εφόσον βέβαια λυθούν νομοθετικά τα ζητήματα που έχουν εμφανιστεί από την πλευρά του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ειδικά για την περίπτωση του Δήμου Καλαμαριάς.

Το «στοίχημα» αυτό φαίνεται να έχει κερδίσει ο Δήμος Σουλίου καθώς όπως ανέφερε η δήμαρχος Σταυρούλα Μπραϊμη – Μπότση, στο συνέδριο «Δημιουργικές πόλεις» που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του “Polis”, έχει εγκατασταθεί ασύρματο δίκτυο Internet σε όλες τις ορεινές περιοχές του Δήμου, γεγονός που επιτρέπει πλέον την ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων για τους ηλικιωμένους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα μετακίνησης.

«θερμοκοιτίδες» για την επιχειρηματικότητα

Την ίδια στιγμή η ιδέα των «θερμοκοιτίδων» με σκοπό την ενθάρρυνση συλλογικών δράσεων από νέους επιχειρηματίες φαίνεται να «κερδίζει έδαφος» σε διάφορες περιοχές της χώρας. Όπως τόνισε στο συνέδριο ο γενικός γραμματέας του Δήμου Γρεβενών Ανδρέας Τόσκας, ήδη έχει δημιουργηθεί στην περιοχή ένα ειδικό σχήμα για την προώθηση βιολογικών και άλλων προϊόντων του τόπου (όπως τα μανιτάρια) μέσω μιας επιχειρηματικής «θερμοκοιτίδας» που δημιουργήθηκε. Πρόκειται για μια συλλογική δράση με εξωστρέφεια και προσανατολισμό προς τις εξαγωγές.

Στο ίδιο «μήκος κύματος» λειτουργεί από το 2009 και η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης που, όπως ανέφερε ο Γενικός της Διευθυντής Γιώργος Ασημόπουλος, διαθέτει «θερμοκοιτίδα» που έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει καινοτόμες επιχειρήσεις, βοηθώντας τους προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, της προώθησης της καινοτομίας και της αύξησης της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.

Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια για τη διάδοση τέτοιου είδους καλών πρακτικών καθώς, όπως λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», Μιχάλης Χρηστάκης, ένας από τους βασικούς στόχους του «Κλεισθένη» είναι η αξιοποίηση των καλών πρακτικών που παράγονται από δημοτικές αρχές και η σύνδεσή τους με όλα τα απαραίτητα στοιχεία (π.χ. αποφάσεις συλλογικών οργάνων, κοινωνικό και νομικό πλαίσιο), με στόχο την αμεσότερη λήψη και εφαρμογή συναφών αποφάσεων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ