Οι εορταστικές εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο

Με την κατάθεση στεφάνων στο ιστορικό κτήριο του Πολυτεχνείου συνεχίζονται οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 40η επέτειο της 17ης Νοέμβρη, που θα κορυφωθούν αύριο Κυριακή με την πορεία που θα ξεκινήσει στις 15.00 από την πύλη του Πολυτεχνείου προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία. Οι πύλες του ιδρύματος είναι ανοιχτές για το κοινό μέχρι το βράδυ και την περιφρούρηση του κτιρίου έχουν αναλάβει φοιτητές και καθηγητές.

Στις 11 το πρωί αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο, ενώ από τις 12 το μεσημέρι και για 9 ώρες θα εκπέμψουν πρόγραμμα από το χώρο του Πολυτεχνείου πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ.

Εκ μέρους των Νέων του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στεφάνι ο Μιχάλης Κατερίνης-Λινάρδος.

Ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε: “Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου μας διδάσκει ότι ο λαός μπορεί να γίνει ισχυρός, όταν αποφασισμένος και άφοβος παλεύει για το δίκιο του. Σήμερα πρέπει να ξεπεραστούν οι φοβίες και οι αυταπάτες που καλλιεργούν τα κόμματα του κεφαλαίου και του «ευρωμονόδρομου». Φιλολαϊκή λύση χωρίς σύγκρουση με το κεφάλαιο και την ΕΕ δεν υπάρχει. Το ΚΚΕ, σήμερα όπως και τότε, όπως και σε όλη την 95χρονη πορεία του, που γιορτάζουμε αύριο, αγωνίζεται ώστε ο λαός να βγει στο προσκήνιο. Με την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και τη λαϊκή συμμαχία να παλέψει για την πραγματική φιλολαϊκή διέξοδο: Την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, τη διαγραφή όλου του χρέους, την κατάργηση των μνημονίων, την αποδέσμευση από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, όλες τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Λύση που θα φέρει ο ίδιος με την δική του εργατική – λαϊκή εξουσία».

“Σήμερα, 40 χρόνια μετά την κορυφαία αντιδικτατορική εξέγερση του Νοέμβρη του 1973 στο Πολυτεχνείο, τα κύρια συνθήματα της εξεγερμένης νεολαίας και του λαού μας, τότε, για: «Ψωμί -Παιδεία -Ελευθερία», αποκτούν συγκεκριμένο περιεχόμενο στις συνθήκες που διαμορφώνονται από τη γενικευμένη οικονομική κρίση και τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται, δίνοντας σύγχρονα νοήματα στους σημερινούς αγώνες της νεολαίας και των εργαζομένων για ένα καλύτερο αύριο, για την αντιμετώπιση και ανατροπή της πολιτικής κάθε ξένου και ντόπιου κέντρου εξουσίας” αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974.

Στον χώρο του Πολυτεχνείου πραγματοποιείται παράλληλα έκθεση ντοκουμέντων και αφίσας από το Νοέμβρη του 1973 αλλά και προβολή της ταινίας «Εδώ Πολυτεχνείο» στην αίθουσα «Γκίνη».

Τα αστυνομικά μέτρα ασφαλείας που έχουν δρομολογηθεί για το τριήμερο είναι δρακόντεια τόσο στο κέντρο της πόλης, όσο κατά τη διάρκεια της πορείας της Κυριακής. Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο οδικό δίκτυο, γύρω από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την Πλατεία Κάνιγγος. Την Κυριακή 17/11 την ημέρα της πορείας, θα επεκταθούν σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου της Αθήνας που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, όπως και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.

Σύμφωνα με Απόφαση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών, θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (Λεωφορεία – Τρόλεϊ).

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ