«Σφαγή» για τα γενόσημα

«Σφαγή» για τα γενόσημα

Το υπουργείο Υγείας πιέζει για συνταγογράφηση φαρμάκων με δραστική ουσία. Η απόφαση σπάει την προνομιακή σχέση που είχαν οι γιατροί με τις εταιρείες και τη «μετακυλίει» στους φαρμακοποιούς.

Πόλεμο μεταξύ γιατρών και φαρμακοποιών προκαλεί η κυβερνητική απόφαση να αυξήσει τη χρήση γενόσημων φαρμάκων.

Το υπουργείο Υγείας έχει θεσμοθετήσει και πιέζει για συνταγογράφηση φαρμάκων με δραστική ουσία. Αυτό σημαίνει ότι ο γιατρός θα γράφει στη συνταγή τη δραστική ουσία και ο φαρμακοποιός θα χορηγεί το γενόσημο προϊόν που περιέχει, με κριτήριο τη χαμηλή τιμή. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θεωρεί ότι έτσι θα κόψει τον ομφάλιο λώρο των εταιρειών με τους γιατρούς, μειώνοντας τη χορήγηση πρωτοτύπων και αυξάνοντας τη χορήγηση γενόσημων φαρμάκων.

Οι γιατροί χαρακτηρίζουν την αλλαγή αυτή ως αντιπαροχή του υπουργείου Υγείας προς τον κλάδο των φαρμακοποιών, έπειτα από τις πρόσφατες μειώσεις στο ποσοστό του κέρδους τους. Οι φαρμακοποιοί τηρούν στάση αναμονής, ενδεχομένως συμφωνώντας με το μέτρο…

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου, ο μέσος όρος χρήσης γενοσήμων στα νοσοκομεία ξεπερνά το 60% ενώ σε ορισμένα νοσηλευτικά ιδρύματα ξεπερνά και το 90%.

Πηγή: Έθνος 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ