Κηδεύεται σήμερα ο Στυλιανός Αλεξίου

Κηδεύεται σήμερα ο Στυλιανός Αλεξίου

 

Κηδεύεται σήμερα στις 14:00, από τον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου στο Ηράκλειο, μια μεγάλη μορφή των γραμμάτων της Κρήτης με διεθνή ακτινοβολία, ο Στυλιανός Αλεξίου, που έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών.

Ο Στυλιανός Αλεξίου, υπήρξε ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, πρώην γενικός έφορος Αρχαιοτήτων Κρήτης και διευθυντής του Μουσείου Ηρακλείου, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, μέλος της Αρχαιολογικής Εταιρείας, του Γερμανικού Ινστιτούτου και επίτιμος διδάκτωρ των πανεπιστημίων Padova, Αθηνών και Κύπρου.

Ο εκλιπών ίδρυσε τα μουσεία Χανίων και Αγίου Νικολάου, δημιούργησε μια νέα πτέρυγα στο Μουσείο Ηρακλείου και την αίθουσα της Συλλογής Γιαμαλάκη. Επίσης, υπήρξε από τους πρωτεργάτες στην ίδρυση του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης στο Ηράκλειο και διατέλεσε πρώτος επιμελητής του. Δημοσίευσε πολλές εργασίες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Πραγματοποίησε φιλολογικές μελέτες και εκδόσεις έργων («Ερωτόκριτος», «Απόκοπος», «Βοσκοπούλα», «Διγενής Ακρίτας», «Σολωμός»), καθώς και μελέτες σχετικές με την κοινωνία, τη ζωή και τον πολιτισμό της Κρήτης τον ΙΕ’ – ΙΖ’ αιώνα. Επίσης, παρουσίασε εργασίες για την ιστορική γλωσσολογία, τις ετυμολογήσεις λέξεων του κρητικού ιδιώματος και των νέων ελληνικών.

Σε δήλωσή του ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, τονίζει ότι ο θάνατός του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στα Ελληνικά Γράμματα και τον πολιτισμό, τον χαρακτηρίζει έναν από τους πλέον σημαντικούς σύγχρονους Έλληνες φιλολόγους- αρχαιολόγους με πλούσιο συγγραφικό έργο, φιλολογικές μελέτες, μελέτες κοινωνικού και πολιτισμικού χαρακτήρα, αρχαιολογικές ανακαλύψεις, προσθέτοντας ότι το πολυσήμαντο έργο του αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης, στη δήλωσή του επισημαίνει ότι ο Στυλιανός Αλεξίου ήταν ένα σημαντικό πνευματικό και πολιτιστικό κεφάλαιο για το Ηράκλειο, την Κρήτη και την Ελλάδα με πλούσιο έργο, αφού υπηρέτησε με την ίδια θέρμη τόσο την αρχαιολογία όσο και τα γράμματα ως φιλόλογος και πανεπιστημιακός δάσκαλος.

Εξάλλου, η βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Διακάκη, σε δήλωσή της τον χαρακτηρίζει ως έναν από τους σπουδαιότερους πνευματικούς ανθρώπους της εποχής μας και προθέτει ότι «ο Στυλιανός Αλεξίου, ήταν ένας από τους τελευταίους μεγάλους δασκάλους μας, κορυφαίος φιλόλογος και αρχαιολόγος, μεταφραστής ποίησης και της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και σπουδαίος μελετητής της κρητικής λογοτεχνίας».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ