Tι κάνουμε όταν το παιδί δεν τρώει το φαγητό του;

Tι κάνουμε όταν το παιδί δεν τρώει το φαγητό του;

Όταν η ώρα του φαγητού γίνεται μια καθημερινή μάχη με το παιδί, όταν δεν ξέρετε τι να του δώσετε, πώς να το ικανοποιήσετε, αν παίρνει τις «βιταμίνες» που χρειάζεται… πάρτε μια ανάσα, χαλαρώστε και διαβάστε τις απαντήσεις μας στις ερωτήσεις 9 γονιών που βρέθηκαν στην ίδια κατάσταση με εσάς.

Γράφει για  η Δρ Λίζα Βάρβογλη, η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος (greekpsychologypages.blogspot.gr)

Η 2χρονη κόρη μου απορρίπτει σχεδόν ό,τι της δίνω. Δεν τρώει σχεδόν τίποτα, τι πρέπει να κάνω;

Τα μικρά βιώνουν μια τεράστια ανάγκη για ανεξαρτησία και θέλουν να περνάει το δικό τους όποτε είναι δυνατόν. Καθώς δεν μπορείτε να την εξαναγκάσετε να φάει, η κορούλα σας ξέρει ότι η ώρα του φαγητού είναι μια μάχη που μπορεί πάντα να κερδίζει. Όσο πιο πολύ της δείχνετε ότι αυτό σας απασχολεί, τόσο πιο πολύ θα αντιστέκεται. Αντί γι’ αυτό, λοιπόν, προσπαθήστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και το ουδέτερο ύφος σας, τουλάχιστον εξωτερικά. Όσο το παιδάκι σας μεγαλώνει και κερδίζει βάρος κανονικά, η συμπεριφορά αυτή δεν είναι ανησυχητική. Δώστε της ευκαιρίες να βοηθήσει με τα ψώνια και την προετοιμασία του φαγητού, ώστε να εκτονωθεί η πίεση και να μετατραπούν τα γεύματα σε ευχάριστες στιγμές για όλους. Δώστε της επιλογή ανάμεσα σε δύο καλές διατροφικές επιλογές, τις οποίες εγκρίνετε: «Θέλεις σαλάτα ή ψάρι;»

Ο 3χρονος γιος μου δεν μπορεί να σταθεί σε μια μεριά όταν βρισκόμαστε στο τραπέζι. Τρώει μια μπουκιά και σηκώνεται. Πώς να τον κάνω να μείνει στη θέση του;

Το γεύμα ως μορφή διασκέδασης είναι κάτι που τα παιδιά ανακαλύπτουν αργότερα. Έχουν την τάση να αποσπώνται εύκολα, εκτός κι αν πεινάνε πολύ. Την ώρα του γεύματος ασχοληθείτε με το παιδί με κάτι ευχάριστο, π.χ. φλυαρήστε. Να τρώτε σ’ ένα δωμάτιο χωρίς παιχνίδια ή τηλεόραση, ώστε να μπορεί να συγκεντρώνεται. Στην ηλικία αυτή δεν μπορείτε να έχετε πολλές απαιτήσεις από το παιδί. Για το λόγο αυτό, φροντίστε οι ώρες των γευμάτων να μη διαρκούν πολύ. Βέβαια, από την άλλη, τα πολλά σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να του κόβουν την όρεξη.

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο boro.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ