Δωρεάν τεστ για τον ιό ΗΙV

Δωρεάν τεστ για τον ιό ΗΙV

Στο πλευρό των κατοίκων του Δενδροποτάμου βρέθηκε σήμερα η υπηρεσία «Streetwork» («δουλειά στο δρόμο») του ΟΚΑΝΑ σε συνεργασία με την κινητή μονάδα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «PRAKSIS» παρέχοντας τη δυνατότητα δωρεάν εξέτασης για τον ιό του HIV. Σύμφωνα με πληροφορίες από την «PRAKSIS» 12 άτομα υποβλήθηκαν από τις 11.00 έως τις 13.00 σε γρήγορο τεστ προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV και ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα.

Βασικός στόχος της υπηρεσίας είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, μέσω της πρόληψης και του περιορισμού των επιβλαβών συνεπειών από τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών αλλά και η κάλυψη των ευρύτερων υγειονομικών και κοινωνικών αναγκών, ιδίως όσων πλήττονται από κοινωνικό αποκλεισμό.

Οι παρεμβάσεις της υπηρεσίας «Streetwork» γίνονται εδώ και ένα χρόνο κυρίως με εξορμήσεις διερεύνησης χώρων συνάθροισης χρηστών και άλλων ειδικών πληθυσμιακών ομάδων (μετανάστες, εκδιδόμενες γυναίκες, αποφυλακισμένοι κ.α.) με σκοπό την κάλυψη πρωτοβάθμιων αναγκών (σίτιση, στέγαση, ένδυση κ.α.) σε συνεργασία με υπηρεσίες και δομές που δραστηριοποιούνται στην πόλη της Θεσσαλονίκης, την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα ασφαλέστερης χρήσης, υγιεινής και γενικότερα πρόληψης και αντιμετώπισης συνδεόμενων με τη χρήση προβλημάτων υγείας (μείωση της βλάβης).

Η «PRAKSIS», με βάση τα δύο Πολυϊατρεία στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τις Κινητές Ιατρικές της μονάδες στα σύνορα, το Κέντρο Υποδοχής Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Πάτρα, τα Κέντρα Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων (Αθήνα και Πειραιά) προσφέρει εδώ και 18 χρόνια άμεση και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχολογική και νομική υποστήριξη σε γηγενείς άστεγους, άπορους, ανασφάλιστους, νεο-αφιχθέντες αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και μετανάστες, παλιννοστούντες, ασυνόδευτους ανηλίκους, παιδιά των φαναριών, αποφυλακισμένους καθώς και σε άλλες κοινωνικά και οικονομικά αποκλεισμένες ομάδες. Με το μοναδικό σε προληπτικό χαρακτήρα πρόγραμμα (Συν στο Πλην) προστατεύει οικογένειες Ελλήνων οι οποίοι λόγω ανεργίας αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα επιβίωσης και απειλούνται από αποκλεισμούς, ενώ με κινητές μονάδες εξέτασης παρέχει δωρεάν εξετάσεις με το στοματικό υγρό (όπου το αποτέλεσμα βγαίνει σε 20 λεπτά) για τον ιό του H.I.V και την Ηπατίτιδα C. Λειτουργεί επίσης σε 24ωρη βάση τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης -800 11 11 600- για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τον H.I.V.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ