Όταν το παιδί σας βγάζει εκτός εαυτού

Όταν το παιδί σας βγάζει εκτός εαυτού

“Εμένα μην μου ξαναμιλήσεις ποτέ έτσι”. Αυτή η φράση έχει ακουστεί στα περισσότερα σπίτια και συνήθως συνοδεύεται από κάποια πόρτα που κοπανάει ή πολλές φωνές. Τις περισσότερες φορές που οι γονείς βρίσκονται αντιμέτωποι με εκρήξεις ασέβειας και απείθειας αντιδρούν με έναν αμυντικό τοίχο και με αντίστοιχες φωνές. Μήπως όμως, υπάρχουν και άλλες επιλογές;

Είναι κοινός τόπος ότι τα παιδιά πρέπει να σέβονται τους γονείς τους. Είναι επίσης σαφές ότι οι γονείς δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με αγένεια. Συμβαίνει όμως. Και όταν συμβαίνει οι περισσότεροι γονείς αισθάνονται ότι ο μόνος τρόπος να το αντιμετωπίσουν είναι με την τιμωρία.

Αιτία

Όταν τα παιδιά είναι ακόμη μωρά, τότε η μόνη μορφή επικοινωνία τους ήταν μέσα από το κλάμα. Η αγενής και ασεβής συμπεριφορά είναι επίσης μία μορφή επικοινωνίας. Η φραστική ασέβεια και οι αγενείς φράσεις είναι έκφραση συναισθημάτων που δεν βρίσκουν άλλο τρόπο αποδέσμευσης. Τα συναισθήματα πρέπει να απελευθερώνονται, αλλά όταν συμβαίνει αυτό, τότε μπορεί να συμβεί το ό,τιδήποτε.

Αντιμετώπιση

Όταν ένα παιδί σας φωνάζει με απαράδεκτο τρόπο, η πρώτη φυσική αντίδραση είναι η επιθυμία του γονέα να φωνάξει κι εκείνος. «Πως τολμάς να μου μιλάς έτσι;»… «ποιος νομίζεις ότι είσαι;» ή «τιμωρία από τώρα μέχρι την… αιωνιότητα».

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ