Ο Βρούτσης για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Ο Βρούτσης για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

 

Στην πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος από το 2014 προχωρά καταρχήν η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ενημέρωσε τη Βουλή για το πρόγραμμα, μιλώντας στην ημερίδα των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων και της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Όπως διευκρίνισε, θα εφαρμοστεί σε δύο περιοχές της χώρας, με αρχικό προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ και με στόχο, το 2015, να διευρυνθεί σε όλη την Ελλάδα ως βασική κοινωνική παρέμβαση πλήρους εφαρμογής.

Ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι η κοινή παρουσία των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών αποδεικνύει την κυβερνητική βούληση, διότι, όπως είπε, ο ένας εφαρμόζει κι ο άλλος χρηματοδοτεί. Απευθυνόμενος προς τον παριστάμενο Γιάννη Στουρνάρα, ο υπουργός Εργασίας είπε: «Κι αυτό είναι το στοίχημα κύριε υπουργέ. Η χρηματοδότησή σας, το 2015, για να κάνουμε αυτή τη θεμελιακή αλλαγή».

Το πρόγραμμα, όπως συγκεκριμενοποίησε ο υπουργός Εργασίας, θα απευθύνεται σε άτομα που διαβιούν σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας, σε εφαρμογή της ευρωπαϊκής στρατηγικής στον συγκεκριμένο τομέα, με άξονες την επαρκή εισοδηματική στήριξη, τη διαμόρφωση αγορών εργασίας που προωθούν την ένταξη των ανθρώπων που αποκλείονται από την αγορά εργασίας και την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες.

Ο κ. Βρούτσης ενημέρωσε ότι, την αμέσως επόμενη περίοδο, η κυβέρνηση θα προχωρήσει, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, στην εξειδίκευση των περιοχών, των κριτηρίων και των φορέων που θα φέρουν εις πέρας την εφαρμογή της πολιτικής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Σημείωσε δε πως είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται στην Ελλάδα, το πρόγραμμα αυτό και αποτελεί σημαντικό γεγονός, παρότι έρχεται έστω και με καθυστέρηση. «Έχουμε την πεποίθηση και τη βούληση, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα να αποτελέσει το βασικότερο πυλώνα της κοινωνικής αλληλεγγύης στην Ελλάδα του αύριο», σημείωσε και συμπλήρωσε πως το επόμενο ακόμη πιο σημαντικό βήμα είναι ότι η κυβέρνηση εγκαινιάζει το διάλογο για την Πράσινη Βίβλο για την εθνική στρατηγική κοινωνικής ένταξης.

Ο υπουργός Εργασίας προσέθεσε ότι οι αποφασιστικές παράμετροι για την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι η δημιουργία μίας αποτελεσματικής φορολογικής διοίκησης και η διαμόρφωση επαρκούς και αποτελεσματικής κοινωνικής διοίκησης.

Καταλήγοντας ο κ. Βρούτσης, υπογράμμισε ότι το υπουργείο Εργασίας καλείται να αντιμετωπίσει την πρόκληση του σχεδιασμού και της υλοποίησης πολιτικών που θα απαντήσουν στις νέες αυξημένες κοινωνικές ανάγκες και την πρόκληση του ορθολογικού σχεδιασμού ενός συστήματος κοινωνικής προστασίας που με περιορισμένους πόρους πρέπει να διασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των πολιτικών μας. «Να διασφαλίσει, δηλαδή ότι οι πόροι και η στήριξη της πολιτείας θα πάει τελικώς σε αυτούς που το έχουν ανάγκη, κάτι που δεν το έχουμε πετύχει μέχρι τώρα», διευκρίνισε και τόνισε πως εκτιμά ότι ο θεσμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος απαντά και στις δύο αυτές προκλήσεις.

«Κανένας πεινασμένος, κανένας άστεγος»

«Κανένας πεινασμένος. Κανένας άστεγος», είναι ο βασικός άξονας πάνω στον οποίο θα κινηθεί το πρόγραμμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα που εκπονεί η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε έναν μήνα από σήμερα, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γιώργος Σούρλας, ανοίγοντας την ημερίδα των κοινοβουλευτικών επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων.

«Προτεραιότητα του προγράμματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα δοθεί στην επιβίωση, την εξασφάλιση τροφής και στέγης για όλους», τόνισε ο κ. Σούρλας και παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι το 10% των πλουσιότερων Ελλήνων απολαμβάνει το 26% του εθνικού εισοδήματος. Το 10%, όμως, των φτωχότερων Ελλήνων, το 2,6% του εθνικού εισοδήματος. «Αυτά είναι παράγοντες που δεν μας επιτρέπουν να λέμε ότι λειτουργεί το κοινωνικό κράτος», είπε ο κ. Σούρλας και κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας να ακούσουν τις προτάσεις για το πως θα πρέπει να διαμορφωθεί η επικείμενη υπουργική απόφαση για την πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Να μην μείνουν στα λόγια, όσες προτάσεις διατυπωθούν, ζήτησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημήτρης Κρεμαστινός, ζήτησε συντονισμό των ενεργειών του κοινωνικού κράτους (συσσίτια, εκκλησία, δήμοι, κλπ) και προειδοποίησε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα, προτού η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ