Νέος φόρος στην Υγεία

Νέος φόρος στην Υγεία

Με αιχμή τη διατήρηση του ΕΟΠΥΥ στο ρόλο του αγοραστή και ταυτόχρονα του παρόχου, τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών να μένουν ανέπαφες και τη διατήρηση της διοίκησης ως έχει, ήρθε να ταράξει τα νερά η έκθεση της ομάδας του διοικητή του ΕΟΠΥΥ Δ. Κοντού και του καθηγητή, Γ. Κυριόπουλου.

Αλλά η πραγματική «ταραχή» με την έννοια της ανατροπής έρχεται όταν διαβάσει κάποιος τις πηγές εσόδων για τη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας όπως προτείνουν να μετεξελιχθεί:

Προβλέπονται νέος κοινωνικός, ασφαλιστικός φόρος, μείωση έως κατάργηση των εισφορών μέσω της μισθοδοσίας και τσιγαρόσιμο-αλκοολισμό υπέρ Υγείας.

Η πρόταση Κοντού-Κυριόπουλου προβλέπει μεταρρύθμιση σε 4 βήματα:

– Πρώτον, προβλέπει τη συνένωση, ενοποίηση των αγροτικών ιατρείων με τα πολύϊατρεία του ΕΟΠΥΥ, τα Κέντρα Υγείας και τους συμβεβλημένους παρόχους υπό τη διοίκηση ενός ενιαίου συστήματος το οποίο θα εδρεύει στον ΕΟΠΥΥ. Ο τελευταίος θα είναι υπεύθυνος για την εποπτεία, λειτουργία και χρηματοδότησή τους.

– Δεύτερον, προβλέπει τη μετεξέλιξη του ρόλου του ΕΟΠΥΥ σε ένα μεγάλο οργανισμό Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα παραμένει αγοραστής και πάροχος. Ταυτόχρονα θα διατηρήσει και θα ενισχύσει το σχήμα αυτό διασφαλίζοντας στους πολίτες παροχές Υγείας με «σχεδόν μηδενικό κόστος χρόνου» λειτουργώντας 8 με 8 ή και σε 24ωρη βάση.

– Τρίτο βήμα προβλέπεται να είναι αυτό της σωστότερης χρηματοδότησης και του πιο δίκαιου προϋπολογισμού. Εδώ προτείνεται ανακατανομή των κονδυλίων ανά πάροχο και περιοχή της χώρας ανάλογα της ανάγκες.

Στις εργασιακές σχέσεις προβλέπεται «ευελιξία και πολυμορφία» και οπωσδήποτε διατήρηση των διαφόρων συμβάσεων ως έχουν. Ωστόσο, θα μπορούν οι γιατροί να αιτηθούν την αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος τους και τη μετατροπή της σύμβασής τους.

Στην πρόταση προβλέπεται «κοινωνικός ασφαλιστικός φόρος» υπέρ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ειδικό τέλος για τσιγάρα και αλκοόλ, επαναπροσδιορισμός των ασφαλιστικών εισφορών.

Τέταρτον, προβλέπεται η εισαγωγή «εργαλείων» ελέγχου της δαπάνης διασφάλισης της ποιότητας με πιστοποιήσεις ποιότητας μεταξύ των παρόχων, σύσταση Μονάδας Ανάλυσης και Τεκμηρίωσης στον ΕΟΠΥΥ, ατομικός φάκελος υγείας και κάρτα υγείας των ασφαλισμένων και αναβάθμιση των πληροφοριακών δομών του Οργανισμού.

 

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ