Χρωστούν ακόμη το περσινό πετρέλαιο

Χρωστούν ακόμη το περσινό πετρέλαιο

 

Σε ανύπαρκτα επίπεδα κυμαίνεται, μέχρι στιγμής, η ζήτηση για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης στο νομό Ξάνθης, με τους καταναλωτές να επαναπαύονται στη σχετική καλοκαιρία που επικρατεί, αναμένοντας να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο γύρω από το επίδομα θέρμανσης.

Το πρωί της 15ης Οκτωβρίου, ξεκίνησε επισήμως η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, ωστόσο, μέχρι στιγμής, στην περιοχή της Ξάνθης δεν υπήρξαν παραγγελίες από πλευράς των κατοίκων. «Βρισκόμαστε ακόμη σε στάση αναμονής, να δούμε και τι θα γίνει με το επίδομα θέρμανσης τελικώς», επισημαίνει ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Ξάνθης, Γιάννης Σιούτας, εξηγώντας πως «αυτή τη στιγμή, ωστόσο δεν υπάρχει ζήτηση στην Ξάνθη. Δεν έχουμε κρύο και εγώ προσωπικά δεν θεωρώ σωστό το να κάψει κάποιος αυτή την περίοδο πετρέλαιο. Φέτος, πρέπει να γίνει πιο συνετά η καύση, γιατί μιλάμε πλέον για ένα ιδιαίτερα πολύτιμο αγαθό».

Η τιμή διάθεση του πετρελαίου κυμαίνεται στο 1,30 ευρώ ανά λίτρο, ωστόσο εκτιμάται πως η πτώση της ζήτησης θα ξεπεράσει το 70%. «Πέρσι, είχαμε πτώση της τάξεως του 70% και φέτος θα έχουμε κάτι αντίστοιχο σίγουρα», σημειώνει ο κ Σιούτας, προσθέτοντας πως «το πρόβλημα είναι ότι δεν δίνεται επίδομα θέρμανσης, αλλά επίδομα πετρελαίου, ενώ υπάρχουν πολλοί που είναι δικαιούχοι, αλλά δεν τους συμφέρει να βάλουν πετρέλαιο και επιλέγουν άλλες μορφές θέρμανσης. Έτσι, οικοδομές δεν προμηθεύονται πετρέλαιο, επειδή κάποιοι δεν θέλουν να βάλουν, ενώ, αν δινόταν σε όλους το επίδομα, τότε θα έβαζαν».

Την ίδια στιγμή, που το υπουργείο μορφοποιεί το τελικό σχέδιο για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης, στην Ξάνθη οι καταναλωτές παρουσιάζουν ακόμη και σήμερα αδυναμία αποπληρωμής των περσινών τους οφειλών, οδηγώντας φυσικά σε οικονομικό μαρασμό τους πρατηριούχους. «Φέτος, δεν θα υπάρξει πίστωση, έχουμε ακόμη από πέρσι οφειλές πολλών χιλιάδων ευρώ», επισημαίνει ο κ. Σιούτας.

Στροφή στα καυσόξυλα… για τα βενζινάδικα

Την ίδια στιγμή, ήδη από πέρσι, αρκετά πρατήρια υγρών καυσίμων στην Ξάνθη, παράλληλα, με τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ή εναλλακτικά, διαθέτουν προς πώληση και καυσόξυλα, τα οποία πωλούν με το κυβικό. «Η αλήθεια είναι ότι η πώληση καυσόξυλων με το κυβικό προκαλεί σύγχυση στους καταναλωτές που επιθυμούν να αγοράζουν με το κιλό. Έτσι, δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση», εξηγεί ο κ. Σιούτας.

Τι αναφέρει το υπουργείο για το επίδομα θέρμανσης

Η κυβέρνηση, σε σχέση με τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, για την περίοδο 2013-2014, με στόχο την ελάφρυνση των χαμηλότερων εισοδηματικά στρωμάτων και την αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης, αποφάσισε τα παρακάτω κριτήρια.

1. Τη διεύρυνση των κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, προκειμένου να δικαιούνται περισσότεροι συμπολίτες μας το επίδομα, ως εξής:

Εισοδηματικά κριτήρια:

– Άγαμοι υπόχρεοι έως 30.000 ευρώ (από 25.000 ευρώ).

– Έγγαμοι υπόχρεοι έως 40.000 ευρώ (από 35.000 ευρώ), με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

– Μονογονεϊκή οικογένεια έως 43.000 ευρώ, όταν υπάρχει ένα τέκνο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο.

Περιουσιακά κριτήρια

– Άγαμοι υπόχρεοι έως 200.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας (από 150.000 ευρώ).

– Έγγαμοι υπόχρεοι έως 300.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας (από 200.000 ευρώ).

– Το κριτήριο της κατοχής αυτοκινήτων διευρύνεται, ώστε να δικαιούνται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, όσοι κατέχουν αυτοκίνητο μέχρι 3.000cc, έναντι των 2.000cc που ίσχυε.

2. Την αύξηση του ποσού επιδότησης ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης στα 0,35 €/λίτρο, από 0,28 €/λίτρο που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Από το συνδυασμό της διεύρυνσης των ως άνω κριτηρίων, προκύπτει ότι περίπου 580 χιλιάδες νοικοκυριά θα μπορούν να λάβουν το αυξημένο κατά 25% περίπου επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Για όσους συμπολίτες μας λάβουν το εν λόγω επίδομα, η τελική λιανική τιμή ανά λίτρο θα διαμορφωθεί κάτω του ενός ευρώ (1€/λίτρο) περίπου, δηλαδή σε ύψος συγκρίσιμο με αυτό που ίσχυε προ της περυσινής εξίσωσης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

Παράλληλα, η κυβέρνηση, έχοντας πλήρη επίγνωση των προβλημάτων ρευστότητας των ελληνικών νοικοκυριών, προχωρά στη θέσπιση άμεσης προκαταβολής, ύψους 25%, επί του συνολικού ποσού που αντιστοιχεί στα λίτρα που δικαιούνται, στους συμπολίτες μας που θα υποβάλουν με βάση τα κριτήρια αυτά τις αιτήσεις τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Η πληρωμή του υπολοίπου ποσού θα διενεργείται τμηματικά με την υποβολή των δικαιολογητικών από τους ενδιαφερόμενους.

Πηγή: Thrakitoday.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ