Ο σεισμός στα Χανιά άφησε πίσω του ζημιές

Ο σεισμός στα Χανιά άφησε πίσω του ζημιές

Σε παλιές κατοικίες, κυρίως σε χωριά της περιοχής Κισάμου που ήταν πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού των 6,3 Ρίχτερ, ο οποίος «χτύπησε» το περασμένο Σάββατο τα Χανιά, εστιάζονται τα περισσότερα προβλήματα που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που παρουσιάστηκαν το βράδυ της Τρίτης κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην αντιπεριφέρεια Χανίων, στην περιοχή της Κισάμου και σε χωριά του δήμου Πλατανιά ελέχθησαν 50 κατοικίες στις οποίες είχαν αναφερθεί ζημιές. Από τον έλεγχο μη κατοικήσιμες κρίθηκαν 10 παλιές κατοικίες, ενώ σε 30 κατοικίες εντοπίστηκαν ρήγματα και προβλήματα στην τειχοποιία.

Ο μηχανικός της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, Τάσος Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι η τελική εικόνα για το σύνολο της περιφερειακής ενότητας Χανίων θα έχει διαμορφωθεί σε περίπου 10 ημέρες.

Στην πόλη των Χανίων από τον έλεγχο των δημόσιων κτιρίων, εντοπίστηκαν προβλήματα σε μία αίθουσα της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας Χανίων καθώς και στην αίθουσα του 1ου ειδικού νηπιαγωγείου Χανίων, με αποτέλεσμα και οι δύο αίθουσες να κλείσουν.

Μικρής έκτασης ρωγμές παρατηρήθηκαν σε σχολεία της πόλης, χωρίς να δημιουργούν προβλήματα, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι ρωγμές οφείλονται σε κακοτεχνίες και ελλιπή συντήρηση.

Σε ό,τι αφορά σπίτια και επιχειρήσεις στην πόλη των Χανίων, οι ιδιοκτήτες των οποίων δήλωσαν ζημιές, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Χανίων Μανώλη Κεμεσίδη, έγιναν 250 έλεγχοι. Η γενική εικόνα που υπάρχει είναι ότι παρατηρήθηκαν ρωγμές και προβλήματα στην τειχοποιία, ωστόσο δεν υπάρχει πρόβλημα ώστε να χαρακτηριστούν ως επικίνδυνα και μη κατοικήσιμα.

Άμεσα, όπως επισημάνθηκε, θα πρέπει να αντιμετωπισθούν προβλήματα που έχουν εντοπιστεί σε μπαλκόνια και ��είχους κατοικιών που «βλέπουν» δημόσιους χώρους, όπως είναι τα πεζοδρόμια . Όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Αποστολος Βουλγαράκης, δεν υπήρξαν προβλήματα στις υποδομές και αυτά που αναφέρθηκαν, με καταπτώσεις βράχων στην είσοδο του φαραγγιού Θερίσου στο δρόμο Παλαιόχωρα – Κουντούρα και μέσα στο φαράγγι της Σαμαριάς, αποκαταστάθηκαν άμεσα.

Όπως είπαν οι κ.κ. Βουλγαράκης και ο Παπαδόπουλος, με τα μέχρι τώρα στοιχεία η γενική εικόνα της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων χαρακτηρίζεται καλή. Οι ζημιές κυρίως στα παλιά κτίρια χαρακτηρίζονται φυσιολογικές, ενώ όλο το υπόλοιπο κομμάτι που αφορά νεότερες κατασκευές έχει συμπεριφερθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Όπως ειπώθηκε κατά τη σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια, μόλις ολοκληρωθούν οι έλεγχοι αυτοψίας θα συνταχθούν τα πρωτόκολλα κρίσης των οικιών και θα υπάρχει μια πλήρης αποτύπωση της κατάστασης, ενώ θα συνταχθούν εκθέσεις ώστε η κεντρική υπηρεσία να οριοθετήσει την περιοχή ως σεισμόπληκτη ή όχι.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ