• Οι τροφές που κάνουν καλό στο θυροειδή

  1:52 πμ, Κυριακή 13 Οκτ 2013 1:52 πμ, Κυριακή 13 Οκτ 2013

  Οι τροφές που κάνουν καλό στο θυροειδή

  Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στο πρόσθιο μέρος του τραχήλου. Αποτελείται από δύο λοβούς, που συνδέονται μεταξύ τους με τον ισθμό.

  Ο θυρεοειδής αδένας παράγει, κυρίως, τις θυρεοειδικές ορμόνες, δηλαδή τη θυροξίνη (Τ4) και την τριιωδοθυρονίνη (Τ3), οι οποίες ρυθμίζουν το μεταβολισμό των διαφόρων οργάνων του σώματος.

  Ο θυρεοειδής αδένας μπορεί να υπερλειτουργεί (υπερθυρεοειδισμός) ή να υπολειτουργεί (υποθυρεοειδισμός).

  Τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού είναι η νευρικότητα, η ανησυχία, το άγχος, η δυσανεξία στη θερμότητα, οι εφιδρώσεις, το αίσθημα παλμών, η εύκολη κόπωση, η αυξημένη όρεξη, η πολυφαγία, η πολυδιψία, η συχνουρία ή η πολυουρία, η δύσπνοια και η απώλεια βάρους.

  Αντίστοιχα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι το ξηρό, τραχύ και ωχρό δέρμα, τα εύθρυπτα νύχια και οι τρίχες, η απώλεια του τριχωτού της κεφαλής, η αύξηση του σωματικού βάρους, η δυσκοιλιότητα, η βραδυκαρδία, η ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου ή καρδιακής ανεπάρκειας, η αναιμία, ο βραδυψυχισμός, η υπνηλία, η κατάθλιψη, οι ψυχώσεις, η κώφωση, οι διάχυτοι μυϊκοί πόνοι και οι κράμπες.

  Η επαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

  Παρακάτω γίνεται αναφορά των κυριότερων ιχνοστοιχείων και των τροφών που τα περιέχουν.

  Το ιώδιο: Ο θυρεοειδής παράγει τις θυρεοειδικές ορμόνες, χρησιμοποιώντας ιώδιο, το οποίο προσλαμβάνεται με τις τροφές και απορροφάται από το έντερο. Η μέση ημερήσια πρόσληψη είναι 100-150mg.

  Τρόφιμα, όπως τα θαλασσινά ψάρια, τα οστρακοειδή και τα φύκια, αποτελούν καλές πηγές ιωδίου, αλλά ιώδιο περιέχουν και πολλές άλλες τροφές, όπως το τυρί, το αγελαδινό γάλα, τα αυγά, το γιαούρτι, το παγωτό, η σάλτσα και το γάλα σόγιας, κ.ά. Το κοινό επιτραπέζιο αλάτι στην Ελλάδα είναι εμπλουτισμένο με ιώδιο. Πριν από τον εμπλουτισμό του, η ιωδοπενία αποτελούσε πολύ συχνό αίτιο υποθυρεοειδισμού στη χώρα μας.

  Διαβάστε περισσότερα στο boro.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα