Πώς πρέπει να μιλάμε σε κάποιον που έχει κατάθλιψη;

Πώς πρέπει να μιλάμε σε κάποιον που έχει κατάθλιψη;

Το αγαπημένο σας πρόσωπο ή ένας φίλος σας φαίνεται έχει αλλάξει. Νομίζατε ότι είχε απλά «τις μαύρες του» αλλά τελικά αυτό συνεχίζεται για εβδομάδες. Και φαίνεται να χειροτερεύει όσο πάει. Αν νομίζετε ότι κάποιο κοντινό σας πρόσωπο έχει κατάθλιψη παροτρύνετε τον να συμβουλευτεί έναν ειδικό. Το παρακάτω κείμενο θα σας βοηθήσει.

Από τη ψυχολόγο Αγγελική Μενιδιάτου και την επιστημονική ομάδα της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Διαταραχών της Διάθεσης- Μαζί. 

Σημαντικά σημεία που πρέπει να προσέξετε:

• Η κατάθλιψη είναι ασθένεια. Δεν είναι τεμπελιά ούτε ξεπερνιέται έτσι απλά.

• Η κατάθλιψη είναι πολύ συνηθισμένη ασθένεια και δεν χρειάζεται κανείς να ντρέπεται για αυτήν.

• Το καλύτερο που έχετε να κάνετε για κάποιον που έχει κατάθλιψη είναι να τον βοηθήσετε να βρει και να πάρει την θεραπεία που χρειάζεται.

• Μην αγνοείτε να μιλήσετε για το θέμα της αυτοκτονίας. Μιλήστε σε έναν ειδικό ή καλέστε στο 1018 (Γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία) αν χρειαστεί.

• Η θεραπεία λειτουργεί και υπάρχουν πολλές επιλογές θεραπείας. Υπάρχουν πολλοί ειδικοί που ασχολούνται με αυτό το θέμα.

• Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλείται από κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας. Αν αντιμετωπιστεί αυτό, ενδέχεται να αντιμετωπιστεί και η κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη είναι ασθένεια. Δεν είναι αδυναμία χαρακτήρα και δε σημαίνει ότι το άτομο είναι κακό, αδύναμο ή τρελαίνεται.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ