To παιδί μου έχει φανταστικό φίλο

To παιδί μου έχει φανταστικό φίλο

 

Μήπως το παιδί σας έχει φανταστικό φίλο, έναν φίλο που όμως δεν έχετε δει ποτέ αλλά είναι ο “καλύτερος φίλος” του παιδιού σας; Mήπως είναι αυτός που το βγάζει από τη δύσκολη θέση όταν κάνει μια ζημία ή αυτός που παίζει μαζί του όταν κανείς άλλος δεν μπορεί; Μπορεί λοιπόν να διχάζεστε μεταξύ του αν αυτό που συμβαίνει είναι αξιολάτρευτο ή αν είναι κακό για την υγεία του παιδιού σας.

Oι ειδικοί λένε πως είναι πολύ φυσιολογικό στην προσχολική ηλικία τα παιδιά να δημιουργούν φανταστικούς φίλους καθώς τους κάνουν να ξεπερνούν τους φόβους τους και να δημιουργήσουν το δικό τους κόσμο όπως αυτά τον θέλουν αλλά και μέρος της ανάπτυξης τους. Πολλοί γονείς όμως ανησυχούν, φοβούμενοι μήπως τα παιδιά έχουν αρχίσει τα ψέματα. Η γραμμή είναι πολύ λεπτή. Όμως στην πραγματικότητα, ο φανταστικός φίλος είναι εκεί γιατί τα καταλαβαίνει πάντα, είναι πάντα πρόθυμος για παιχνίδι ή ακόμα για να εκφράσει αυτός κάτι που αυτά δεν μπορούν να πουν. Οι έρευνες δείχνουν ότι στο 64% τα παιδιά τους δημιουργούν από τις ηλικίες 3 έως 5 ετών και το ένα τρίτο ηλικίας από 7 και πάνω.

Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν επίσης παρότι η πιο συνηθισμένη περίοδος του φανταστικού φίλου είναι η ηλικία των 4-5 ετών, η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν εγκαταλείπουμε τις φαντασιώσεις μας. Υπάρχουν  παιδιά σχολικής και προεφηβικής ηλικίας να εξακολουθούν να έχουν φανταστικούς φίλους, κρύβοντας συνήθως την ανάγκη τους για έναν πραγματικό συνομήλικο φίλο. Αυτό όμως που πρέπει να προσέξετε είναι να μην επιτρέψετε την απομόνωση του παιδιού σας.

 

Πηγή: metrogreece.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ