Κραυγή αγωνίας για τα ειδικά σχολεία

Κραυγή αγωνίας για τα ειδικά σχολεία

Ελλείψεις δασκάλων, παντελής απουσία νοσηλευτικού και άλλου βοηθητικού προσωπικού και περιορισμένη μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία τους. Αυτά είναι τα προβλήματα για τους μαθητές των ειδικών σχολείων –για μερικούς από τους οποίους δεν έχει χτυπήσει ακόμη το κουδούνι φέτος– όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΠΟΣΕΕΠΕΑ).

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, στα σχολεία ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και στις διαγνωστικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες εντοπίζονται 1.600 λειτουργικά κενά ειδικών εκπαιδευτικών και ειδικού βοηθητικού προσωπικού. Όπως λένε τα μέλη της Ομοσπονδίας, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση αντιστοιχεί ένας ειδικός εκπαιδευτικός για 30-50 μαθητές και στη δευτεροβάθμια ένας για 100-200 μαθητές, ενώ πολλές σχολικές μονάδες στερούνται ειδικοτήτων, όπως κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές και σχολικοί νοσηλευτές.

Τα παραπάνω προβλήματα έχουν ως αποτέλεσμα σχολεία ειδικής αγωγής να υπολειτουργούν ή ακόμη και να παραμένουν κλειστά.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Περάματος, στο οποίο η διευθύντρια και μοναδική εκπαιδευτικός του σχολείου καλείται να κάνει μάθημα σε δέκα παιδιά, υποστηριζόμενη μόνο από μία υπάλληλο, ως βοηθητικό προσωπικό. Για τη μεταφορά των παιδιών δεν υπάρχει λεωφορείο και αυτή γίνεται από τους γονείς.

Αντίστοιχα, στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Πειραιά, που βρίσκεται στα Καμίνια, δύο δάσκαλοι καλούνται να κάνουν μάθημα σε 52 παιδιά, ενώ είναι πλήρης η απουσία ειδικού βοηθητικού προσωπικού. Μεταφορά από και προς το σχολείο προβλέπεται μόνο για κάποιους μαθητές που μένουν σε απομακρυσμένα σημεία του Πειραιά και όχι για το σύνολο των μαθητών. «Λάβαμε υποσχέσεις ότι στα Καμίνια θα διοριστούν αναπληρωτές δάσκαλοι αυτή την εβδομάδα, χωρίς ωστόσο να έχουμε ενημέρωση τι θα γίνει με το βοηθητικό προσωπικό. Αν δεν γίνει τίποτα, τότε θα κινηθούμε νομικά», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βαγγέλης Σαραντίδης, συντονιστής ομάδας πρωτοβουλίας γονέων μαθητών ΑμεΑ των ειδικών δημοτικών στα Καμίνια και το Πέραμα.

Η έλλειψη εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού στο 10ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αθηνών στη Μαράσλειο, οδήγησε γονείς και μαθητές σήμερα το πρωί σε αποχή και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το σχολείο και στη συνέχεια έξω από τη Βουλή. «Δεκαπέντε από τα 38 παιδιά στο σχολείο μας δεν έχουν κάνει μέχρι σήμερα ούτε μία ημέρα μάθημα. Πρόκειται για τους μη αυτοεξυπηρετούμενους μαθητές και τα παιδιά των πρώτων βαθμίδων, τα οποία χρειάζονται ειδική διαδικασία για να συνηθίσουν το σχολείο. Στα υπόλοιπα παιδιά κάνουν μάθημα μόλις τρεις δάσκαλοι, ενώ εδώ και τέσσερα χρόνια δεν υπάρχει καθόλου νοσηλευτικό προσωπικό», εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, Νέστορας Λαδάς. Χαρακτηρίζει ως αντισυνταγματική την πρόσληψη αναπληρωτών δασκάλων με κονδύλια από το ΕΣΠΑ, αντί να διατίθεται γι’ αυτούς μέρος του κρατικού προϋπολογισμού.

Η αποχή γονέων και μαθητών του 10ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου θα συνεχιστεί μέχρι την Τετάρτη, οπότε τα μέλη του Συλλόγου Γονέων θα αποφασίσουν για την εξέλιξη των κινητοποιήσεών τους, ενώ ο κ. Λαδάς δεν αποκλείει να κινηθούν και με νομικά μέσα.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ