Δεν θα γίνει αύξηση στα εισιτήρια

Δεν θα γίνει αύξηση στα εισιτήρια

 

Δεν θα γίνει αύξηση της τιμής των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας ούτε μέσα στο 2013 ούτε στο 2014, σύμφωνα με έγκυρες πηγές από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, το υπουργείο Μεταφορών κατάφερε να αποφευχθεί η αναπροσαρμογή της τιμής των εισιτηρίων, με την προϋπόθεση, όμως ότι οι συγκοινωνιακοί φορείς θα παρουσιάσουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

Η αύξηση κατά 25% της τιμής των εισιτηρίων ήταν μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας και θα έπρεπε να έχει επιβληθεί, από το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Με τις προσπάθειες, ωστόσο, του πρώην υπουργού Μεταφορών, Κωστή Χατζηδάκη, η επιβολή της αύξησης μετατέθηκε για τον Οκτώβριο του 2013.

Η προσπάθεια συνεχίστηκε και από το νυν υπουργό, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με αποτέλεσμα να αποφευχθούν οι αυξήσεις.

Ως αντιστάθμισμα στις αυξήσεις επελέγη το δραστικό «κούρεμα» της επιδότησης των  συγκοινωνιακών φορέων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Για την τρέχουσα χρονιά, η επιδότηση των οδικών μέσων ανέρχεται στα 120 εκατ. ευρώ, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε για την επόμενη χρονιά να περικοπεί η επιδότηση κατά το 1/3.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, τραμ) από την τρέχουσα χρήση εμφανίζουν λειτουργική κερδοφορία και βγαίνουν από τον κατάλογο των εταιρειών που εισπράττουν κρατική επιδότηση, ενώ, την ίδια στιγμή, οι οδικές συγκοινωνίες (λεωφορεία και τρόλεϊ) συνεχίζουν να «μπαίνουν μέσα» και, για να συνεχίσουν να λειτουργούν, χρειάζονται κρατική επιδότηση.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ