Στα σχολεία η Χρυσή Αυγή

Μάθημα μίσους από τη Χ.Α.

 

Προσπάθειες να διεισδύσει στις σχολικές μονάδες της χώρας κάνει η Χρυσή Αυγή, με στόχο να προπαγανδίσει την ιδεολογία της και να εκφοβίσει μετανάστες μαθητές.

Καθηγητές και πολλές περιοχές της Αττικής δηλώνουν στο Έθνος ότι στα περισσότερα σχολεία υπάρχουν πυρήνες της Χρυσής Αυγής και γίνεται προσπάθεια στρατολόγησης μαθητών, κυρίως, από εξωσχολικούς.

Οι ίδιοι εκπαιδευτικοί δηλώνουν ότι όλο και πιο συχνά δέχονται απροκάλυπτα απειλές από μεγαλύτερους σε ηλικία μαθητές, ακόμα και προκειμένου να τους βάλουν υψηλότερες βαθμολογίες.

Οι καθηγητές παραδέχονται ότι η ιδεολογία της Χρυσής Αυγής έχει εισβάλει στα σχολεία, αλλά πολλοί φοβούνται να καταγγείλουν συγκεκριμένα γεγονότα, για να μην στοχοποιηθούν. Οι ίδιοι πιστεύουν ότι η Χρυσή Αυγή δεν έχει επιτύχει τη διείσδυση στον κλάδο των εκπαιδευτικών, αλλά, όπως υποστηρίζουν, υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά δασκάλων και καθηγητών που ασπάζονται την ιδεολογία της, αλλά δεν τολμούν να την εκφράσουν ανοιχτά μέσα στα σχολεία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί δασκάλα στην περιοχή των Γλυκών Νερών, όπου το πρωί δίδασκε κανονικά στο δημοτικό σχολείο, ενώ τα απογεύματα παρέδιδε μαθήματα ρατσισμού σε μαθητές τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Το περιστατικό καταγγέλθηκε από εκπαιδευτικούς της περιοχής και λίγες ημέρες αργότερα, όπως ανέφερε εκπαιδευτικός, η δασκάλα «επιβραβεύτηκε» για τη δράση της και πήρε απόσπαση σε γραφείο βουλευτή της Χρυσής Αυγής.

Όπως χαρακτηριστικά λέει στο Έθνος πρόεδρος τοπικής ΕΛΜΕ, τα τελευταία δύο χρόνια και μετά την άνοδο της Χρυσής Αυγής στις εκλογές, παρατηρεί τους μαθητές τους στα διαλείμματα να συζητούν για την οργάνωση και ορισμένοι από αυτούς να ασπάζονται τις ιδέες τους.

Εντυπωσιακή είναι η παρακάτω διήγησή του: «Μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, όταν άνοιξε πάλι το σχολείο, ρώτησα τα παιδιά του γυμνασίου ποια βιβλία διάβασαν στις διακοπές τους. Τέσσερα παιδιά σήκωσαν το χέρι και ένα από αυτά μου είπε ότι διάβασε το «Αγών μου» του Χίτλερ.

Αιφνιδιάστηκα, ένιωσα αμήχανος και τον ρώτησα ποιος του έδωσε το βιβλίο. Μου απάντησε ότι του το έδωσε ο αδελφός του, ο οποίος το προμηθεύτηκε από τη Χρυσή Αυγή».

Τα περιστατικά βίας από μαθητές προς αλλοδαπούς συμμαθητές τους έχουν αυξηθεί, τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά, τις περισσότερες φορές, δεν εκδηλώνονται μέσα στα σχολεία. Το περιστατικό που συνέβη πέρυσι στον Πειραιά, είναι αντιπροσωπευτικό.

Πηγή: Έθνος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ