“Φέτα” από τον Καναδά;

“Φέτα” από τον Καναδά;

 

Με τις «ευλογίες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Καναδάς διεκδικεί με σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας να πλημμυρίσει την ευρωπαϊκή αγορά  με λευκό τυρί που θα έχει βαφτιστεί «φέτα», προκαλώντας βαρύ πλήγμα στην ελληνική οικονομία.  Το χειρότερο όμως είναι ότι αυτό θα ανοίξει την όρεξη και σε άλλες χώρες που θέλουν να βάλουν την ίδια ετικέτα στα τυριά τους , όπως η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Τουρκία.

Πριν από οκτώ χρόνια, το 2005, το Ευρωδικαστήριο δικαίωσε την Ελλάδα και κατοχύρωσε τη φέτα  προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), που παράγεται αποκλειστικά στη χώρα μας, μόνο από αιγοπρόβειο γάλα και με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Η απόφαση αυτή είχε βάλει τέλος σε μια δικαστική διαμάχη 13 ετών ανάμεσα στη χώρα μας και άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Το θέμα έφερε στη Βουλή ο βουλευτής Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κασαπίδης με ερώτησή του προς πέντε υπουργούς. Αφορμή για την παρέμβασή του είναι η συμφωνία που δρομολογείται ανάμεσα στη Κομισιόν και στον Καναδά σε σχέση με τις διμερείς εμπορικές σχέσεις. Λέγεται ότι θα εισαχθεί στην Ευρώπη από τον Καναδά αγελαδινό τυρί  που θα ονομάζεται “feta”   παραλείποντας μόνο τον χαρακτηρισμό “Greek” .

«Αν χαθεί η φέτα, θα χαθούν 400.000 θέσεις εργασίας» υποστηρίζει ο βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης.

Πηγή: Espresso

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ