Έρευνες για τα παιδιά των φαναριών

Έρευνες για τα παιδιά των φαναριών

Νέος κύκλος ερευνών ξεκινάει από την εισαγγελία πρωτοδικών της Αθήνας για την εξαφάνιση των 502 παιδιών από το ίδρυμα «Αγία Βαρβάρα», κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Η προϊσταμένη της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών Παναγιώτα Φάκου, με αφορμή επανειλημμένα δημοσιεύματα σχετικά με καταγγελίες εξαφάνισης 502 παιδιών κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 από την παιδόπολη «Αγία Βαρβάρα», ανέσυρε τη δικογραφία, η οποία είχε αρχειοθετηθεί και έδωσε παραγγελία, για τη διενέργεια συμπληρωματικής κύριας ανάκρισης.

Να σημειωθεί ότι για την υπόθεση είχε ασκηθεί ποινική δίωξη κατ’ αγνώστων για αρπαγή ανηλίκων, που δεν συμπλήρωσαν τα 14 χρόνια κατά συρροή, διενεργήθηκε κύρια ανάκριση, αλλά τελικά η δικογραφία είχε τεθεί στο αρχείο αγνώστων δραστών.

Σύμφωνα με πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, 502 παιδιά είχαν διαφύγει από το ίδρυμα, πολλά από τα οποία το είχαν σκάσει μόνα τους, ενώ ορισμένα φέρονται ότι είχαν πέσει θύματα απαγωγής.

Ο Συνήγορος του Πολίτη είχε αποδώσει τη δυσλειτουργία του προγράμματος στην υποστελέχωση του ιδρύματος και στην πλημμελή φύλαξη των ανηλίκων, ενώ πριν από περίπου έναν χρόνο η Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των βασανιστηρίων ζήτησε από την Ελλάδα καταλογισμό πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών για την υπόθεση.

Το θέμα ανακινήθηκε μετά από παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος είχε δηλώσει ότι ο αριθμός των 502 παιδιών είναι αυθαίρετος.

 

Πηγή: Εθνος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ