Προειδοποιεί το ΑΠΘ για τη διαθεσιμότητα

Προειδοποιεί το ΑΠΘ για τη διαθεσιμότητα

Τις πολύ σοβαρές συνέπειες που επιφέρει η εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας στη λειτουργία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προειδοποιούν οι κοσμήτορες όλων των σχολών του Ιδρύματος.

Σε ομόφωνο ψήφισμά τους, οι κοσμήτορες επισημαίνουν τον κίνδυνο να τεθούν άμεσα σε σοβαρό κίνδυνο η λειτουργία του ΑΠΘ, η αρτιότητα των σπουδών και η ακαδημαϊκή και επαγγελματική αξία των αντίστοιχων πτυχίων.

Πιο συγκεκριμένα δηλώνουν «προβληματισμένοι από την επιχειρούμενη απίσχνανση των ήδη ανεπαρκώς στελεχωμένων διοικητικών δομών του Ιδρύματος, εξαιτίας της επαπειλούμενης θέσης σε διαθεσιμότητα μεγάλου αριθμού του διοικητικού προσωπικού». Επισημαίνουν μάλιστα ότι το ΑΠΘ, το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, προσφέρει μέχρι σήμερα ύψιστη ποιοτική εκπαίδευση σε 75.000 φοιτητές σε 41 τμήματα, στηριζόμενο στις υπηρεσίες 2.100 καθηγητών, 758 υπαλλήλων διοίκησης (μονίμων και ΙΔΑΧ) και 180 υποαμειβόμενων διοικητικών υπαλλήλων μέσω εργολαβιών.

«Οι αναλογίες, που προκύπτουν, διατηρούν μια εντελώς οριακή δυνατότητα λειτουργίας των σχολών μας, η οποία θα εκλείψει και αυτή αν υλοποιηθούν οι σχεδιαζόμενες περικοπές του παραπάνω διοικητικού προσωπικού καθώς και της χρηματοδότησης του Ιδρύματος» αναφέρουν οι κοσμήτορες των έντεκα σχολών του πανεπιστημίου.

Ζητούν, παράλληλα, από την πολιτεία να αναθεωρήσει τις προτάσεις της και να αναγνωρίσει έμπρακτα «ότι ο χώρος της Παιδείας δεν είναι δεκτικός πειραματισμών αυτής της μορφής, δεδομένου ότι ένα τέτοιο σφάλμα θα χρειαστεί γενιές ολόκληρες για να διορθωθεί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ