«Ρήγμα» στο εκπαιδευτικό μέτωπο

«Ρήγμα» στο εκπαιδευτικό μέτωπο

Σε «ρήγμα» φαίνεται ότι οδηγείται το ενιαίο εκπαιδευτικό μέτωπο που σχεδίαζαν ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, μετά τη διάσταση απόψεων που υπήρξε στη χθεσινή συνέλευση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας.

Ύστερα από μαραθώνια συνεδρίαση οι εκπρόσωποι της ΔΟΕ απέρριψαν την πρόταση για απεργία διαρκείας στο πλευρό της ΟΛΜΕ. Αντιθέτως τάχθηκαν υπέρ της αρχικής πρότασης για 48ωρη απεργία στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου.

Από τους 135 συλλόγους ανά την Ελλάδα στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι 113. Από αυτούς μόνο 37 είχαν απαρτία όταν λάμβαναν τις αποφάσεις τους για τη μορφή των απεργιακών κινητοποιήσεων, ενώ μόλις 18 σύλλογοι είχαν ταχθεί υπέρ της απεργίας διαρκείας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, δεν έλειψε ούτε η ένταση μεταξύ των εκπροσώπων των συλλόγων.

Τη Δευτέρα, ημέρα που ξεκινά η απεργία διαρκείας της ΟΛΜΕ οι δάσκαλοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε τρίωρη στάση εργασίας. Στις 19 του μήνα θα γίνουν γενικές συνελεύσεις των τοπικών ενώσεων δασκάλων ανά τη χώρα και ανάλογα με τις αποφάσεις τους θα ληφθούν και αποφάσεις για την πορεία των κινητοποιήσεων του κλάδου.

Επιστολή στους εκπαιδευτικούς

Η απόφαση της ΔΟΕ δεν απογοητεύει την ΟΛΜΕ που επιχειρεί την ψυχολογική τόνωση του φρονήματος των καθηγητών. Σε επιστολή της προς τους εκπαιδευτικούς γυμνασίων και λυκείων η ηγεσία της ομοσπονδίας ζητεί τη μαζική τους συστράτευση στον απεργιακό αγώνα, με τις φράσεις «συνάδελφε, την ώρα της απόφασης στάσου όρθιος», «είμαστε όλοι απεργοί», «η ώρα της προσωπικής ευθύνης έχει φτάσει», γιατί έχουμε χρέος να απεργήσουμε».

Η επιστολή αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή καθώς, παρά την συντριπτική πλειοψηφία των προέδρων ΕΛΜΕ που τάχθηκαν υπέρ της απεργίας διαρκείας στην ηγεσία της συνδικαλιστικής οργάνωσης των καθηγητών υπάρχει ο φόβος ότι λόγω της δυσχερούς οικονομική θέσης στην οποία βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί είναι πολύ πιθανό πολλοί από αυτούς να μην απεργήσουν στερώντας τη μαζικότητα των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Η ΟΛΜΕ μετά την άρνηση των δασκάλων να συγκροτήσουν ενιαίο εκπαιδευτικό απεργιακό μέτωπο απευθύνει απεργιακό προσκλητήριο στις ενώσεις εργαζομένων στον δημόσιο τομέα για τη συγκρότηση του απεργιακού μετώπου. Σήμερα το προεδρείο της ομοσπονδίας θα έχει συνάντηση με φορείς του κλάδου της υγείας.

Το πρόγραμμα των απεργιών

– Καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (επαναλαμβανόμενες πενθήμερες από 16/9 με αποφάσεις από Γενικές συνελεύσεις σε όλη τη χώρα).

– Διοικητικοί ΑΕΙ-ΤΕΙ (απεργία 10-14/9 και πενθήμερη 16-20/9 με απόφαση της Ομοσπονδίας τους, που επικυρώνεται από τις γενικές συνελεύσεις. Το Πολυτεχνείο έχει ήδη ξεκινήσει απεργίες από 5/9).

– Δάσκαλοι 16/9 τρίωρη στάση εργασίας και 48ωρη απεργία στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου.

Μέτωπο στα πανεπιστήμια

Στο μεταξύ και τα πανεπιστήμια κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους κατά του σχεδίου για διαθεσιμότητα 1.500 διοικητικών υπαλλήλων και ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό προειδοποιώντας με «λουκέτο διαρκείας».

Το Προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα για να συντονίσει τη δράση των ιδρυμάτων, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και η αναστολή λειτουργίας τους, κάτι που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στην ομαλή ολοκλήρωση του ακαδημαϊκού έτους.

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ