Κρίσιμη μέρα για την παιδεία

Κρίσιμη μέρα για την παιδεία

Κρίσιμη χαρακτηρίζεται η σημερινή ημέρα στο μέτωπο της παιδείας, καθώς θα διαφανεί κατά πόσο είναι εφικτό να συγκροτηθεί ένα ενιαίο σκληρό απεργιακό μέτωπο με τη συμμετοχή όλων των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η απόφαση της ΟΛΜΕ για κήρυξη πενθήμερων επαναλαμβανόμενων απεργιών από τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου είναι ειλημμένη. Ωστόσο η ομοσπονδία των καθηγητών θα επιθυμούσε να δει στο πλευρό της και τους συναδέλφους τους των δημοτικών σχολείων. Η διάθεση των δυο εκπαιδευτικών ομοσπονδιών διαφάνηκε από τη χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου.

Σήμερα η Διδασκαλική Ομοσπονδία θα συνεδριάσει για να αποφασιστεί εάν θα συμμετέχουν και σε άλλες απεργιακές κινητοποιήσεις εκτός από τις 18 και 19 Σεπτεμβρίου. Στις 16 και 17 του μήνα είναι προγραμματισμένη και η απεργιακή κινητοποίηση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

Η ΔΟΕ αντιδρά για τους μόνιμους διορισμούς που δεν προβλέπονται φέτος παρά το κύμα συνταξιοδοτήσεων και για τα κενά σε διδακτικό προσωπικό τα οποία υπολογίζει σε 5.246. Μάλιστα, χθες το προεδρείο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας κατηγόρησε το υπουργείο Παιδείας για «αλχημεία» στοιχείων στο ζήτημα της κάλυψης των κενών. Το υπουργείο από την δική του πλευρά υποστηρίζει ότι το ζήτημα αυτό θα επιλυθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Μάλιστα, πηγές του υπουργείου Παιδείας υπολογίζουν τον αριθμό των κενών θέσεων εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία σε 45, έναντι 3.500 που ήταν πέρυσι.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι τα ελάχιστα κενά καταγράφονται ενόψει μίας χρόνιας όπου υπηρετούν 18.000 λιγότεροι εκπαιδευτικοί.

Συνεχίζονται οι απεργίες στα πανεπιστήμια

Προβλήματα στις διοικητικές υπηρεσίες υπάρχουν στα πανεπιστήμια της χώρας λόγω της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων που αντιδρούν στο σχέδιο διαθεσιμότητας περίπου 1.500 εργαζομένων στον κλάδο.

Οι εγγραφές των πρωτοετών έχουν «παγώσει» ενώ λόγω της αναστολής λειτουργίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών έχει διακοπεί και η εξεταστική περίοδος.

Κλειστές αναμένεται να μείνουν οι διοικητικές υπηρεσίες των ΑΕΙ και ΤΕΙ και την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς οι διοικητικοί υπάλληλοι προχωρούν σε πενθήμερη απεργία.

Στο θέμα της διαθεσιμότητας δεν υπάρχει διάθεση συνεργασίας από την πλευρά των πρυτανικών αρχών που αρνούνται να δώσουν τα στοιχεία των 1.500 διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ και ΤΕΙ, που αντιστοιχούν στο υπουργείο Παιδείας για τη διαθεσιμότητα.

Για να ξεπεραστεί ο «σκόπελος» το υπουργείο Παιδείας εξετάζει εναλλακτικά σχέδια ώστε να μην κινδυνεύσει το πρόγραμμα αλλά και να αποφευχθούν νέα οριζόντια μέτρα.

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ