Ανοίγουν την πόρτα οι πρωτοετείς

Ανοίγουν την πόρτα οι πρωτοετείς

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τις εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών στα πανεπιστήμια και τα τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας οι οποίες θα γίνουν από τις 11 έως τις 27 Σεπτεμβρίου, γνωστοποίησε με εγκύκλιό του το υπουργείο Παιδείας.

Οι επιτυχόντες στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ομάδα Β) ή ΕΠΑΛ (ομάδα Α) οι φοιτητές θα πρέπει να προσκομίσουν στις γραμματείες των σχολών τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

-Αίτηση για εγγραφή.

-Τίτλο απόλυσης: απολυτήριο ή πτυχίο ή αποδεικτικό του σχολείου αποφοίτησης ή νομίμως κυρωμένο αντίγραφο ή φωτοαντίγραφο των τίτλων αυτών.

-Υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνεται ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλη σχολή ή τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

-Τέσσερις (4) φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.

-Εκτός των παραπάνω, και μόνο όσοι πέτυχαν από το Γενικό Λύκειο και ΕΠΑΛ – ΟΜΑΜΑ Β΄ (90% και 10%) υποβάλλουν και νομίμως κυρωμένο αντίγραφο ή φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης πρόσβασης.

Επισημαίνεται ότι κατά την προσέλευσή τους για εγγραφή, οι εισαχθέντες πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα/διαβατήριο ή άλλο δημόσιο έγγραφο, από το οποίο να αποδεικνύονται τα ονομαστικά τους στοιχεία και η ακριβής ημερομηνία γέννησης.

Μόνο για λόγους εξαιρετικής ανάγκης, όπως παρατεταμένη θεομηνία, σοβαρή ασθένεια, στράτευση ή απουσία στο εξωτερικό, είναι δυνατή η εγγραφή σπουδαστή που καθυστέρησε να εγγραφεί μέσα στην καθορισμένη προθεσμία. Χρειάζεται όμως να προσέλθει εντός 30 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας εγγραφής και να αιτιολογήσει τους λόγους της καθυστέρησης.

Όσοι υποψήφιοι έχουν εγγραφεί σε Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων και εισαχθούν με τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις σε άλλη Σχολή ή Τμήμα δεν μπορούν να εγγραφούν στη νέα Σχολή αν προηγουμένως δεν διαγραφούν από την προηγούμενη.

Στρατιωτικές – Αστυνομικές

Τέλος, σχετικά με την προθεσμία και τη διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, καθώς και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης, θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές. Στην εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας αναφέρονται και τα δικαιολογητικά για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες εισαγομένων.

Μετ’ εμποδίων οι εγγραφές λόγω απεργιών

Το υπουργείο Παιδείας μπορεί να ανακοίνωσε χθες τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν οι πρωτοετείς φοιτητές για την εγγραφή τους στα ΑΕΙ – ΤΕΙ, ωστόσο οι διοικητικοί υπάλληλοι έχουν προκηρύξει επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις 10 Σεπτεμβρίου, διαμαρτυρόμενοι για την επικείμενη διαθεσιμότητα περίπου 1.750 συναδέλφων τους.

Η Ομοσπονδία Διοικητικών Υπαλλήλων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχει προκηρύξει δύο 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες στις 10, 11 και 12, 13 Σεπτεμβρίου και μία πενθήμερη απεργία από τις 16 μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου. Ολο αυτό το διάστημα, επεσήμαναν οι διοικητικοί υπάλληλοι, «δεν πρόκειται να γίνουν εγγραφές φοιτητών».

Προβλήματα, όμως, έχουν ανακύψει σε ορισμένες περιπτώσεις και με τις εξετάσεις των φοιτητών. Στο ΕΜΠ αναβλήθηκαν οι εξετάσεις την Πέμπτη και Παρασκευή σε όλες τις σχολές, ενώ στο Αριστοτέλειο ανακοινώθηκε ότι «για τεχνικούς λόγους, εν όψει απεργιακών κινητοποιήσεων, αναβάλλονται οι εισιτήριες εξετάσεις για εισαγωγή σπουδαστών στο Α’ εξάμηνο σπουδών, στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί να αρχίσουν από 9-9-2013».

Οι αντιδράσεις για το θέμα της διαθεσιμότητας διοικητικών υπαλλήλων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ συνεχίζονται, καθώς αρκετά ιδρύματα ζητούν να εξαιρεθούν οι υπάλληλοί τους από αυτό το μέτρο, υποστηρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα είναι αδύνατη η ομαλή λειτουργία τους.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρει ότι «η δημόσια ανώτατη παιδεία της χώρας οδηγείται στο απόλυτο αδιέξοδο» εξαιτίας της επικείμενης διαθεσιμότητας. Την αντίθεσή της στο μέτρο της διαθεσιμότητα εξέφρασε χθες και η σύνοδος των προέδρων ΤΕΙ.

Πηγή: Έθνος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ