Στο στόχαστρο οι “αιώνιοι” φοιτητές

Στο στόχαστρο οι “αιώνιοι” φοιτητές

 

Πλησιάζει ο χρόνος εφαρμογής του νόμου που αφορά τους επί πολλά έτη φοιτητές και, στο πλαίσιο αυτό, απειλούνται με διαγραφή περίπου 4.000 φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών, όπως αναφέρει στο thebest.gr o Πρύτανης, Γιώργος Παναγιωτάκης.

Η ισχύς του νόμου προβλέπεται να ξεκινήσει από τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, ωστόσο ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών είναι αντίθετος με την αυτόματη διαγραφή και τάσσεται υπέρ της εφαρμογής του νόμου με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε να μην προκληθούν αδικίες και κοινωνική αναστάτωση.

Μάλιστα, έχει μεταφέρει ήδη το αίτημα στον υπουργό και το Γ.Γ. του υπουργείου Παιδείας σε συζητήσεις που είχε μαζί τους.

Να εφαρμοστεί ο νόμος, να γίνουν διαγραφές, αλλά με τρόπο τέτοιο, ώστε να μην αδικηθούν φοιτητές. Να ξεκινήσουν, δηλαδή, οι διαγραφές από μη ενεργούς φοιτητές άνω των 15 ετών. Το υπουργείο, όμως, πρέπει να μας βοηθήσει για τις περιπτώσεις φοιτητών των 10 – 11 χρόνων, π.χ. που σήμερα είναι 30 ετών και χρωστούν 3 – 4 μαθήματα. Να μην οδηγήσει ο νόμος σε αδικίες και σε κοινωνική αναστάτωση , ιδιαίτερα σε μία τέτοια δύσκολη εποχή. Ένας φοιτητής 30 ετών σήμερα μπορεί π.χ. να εργάζεται και σε προτεραιότητα είναι η εργασία του”.

H Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Πατρών είναι αντίθετη στην αυτοδίκαιη διαγραφή και ο Πρύτανης δηλώνει ότι θα επανέλθει για το θέμα στον υπουργό Παιδείας.

Χρόνος σπουδών και χρονοδιαγράμματα διαγραφών

Το εύρος της επιμήκυνσης του χρόνου σπουδών εξαρτάται από το ακαδημαϊκό έτος στο οποίο εισήχθη ένας φοιτητής. Για τους φοιτητές και σπουδαστές που εισήχθησαν, μετά την ψήφιση του νόμου-πλαίσιο ισχύουν τα εξής:

Μετά το πέρας της περιόδου κανονικής φοίτησης, που ισούται με τον ελάχιστο αριθμό των αναγκαίων για την απονομή του τίτλου σπουδών εξαμήνων, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών της σχολής, προσαυξημένο κατά τέσσερα εξάμηνα, οι φοιτητές μπορούν να εγγραφούν στα εξάμηνα μόνον, εφόσον πληρούν τους όρους συνέχισης της φοίτησης που καθορίζονται στον οργανισμό του κάθε ιδρύματος.

Για τους φοιτητές μερικής φοίτησης, μπορούν εάν χρειαστεί να πάρουν το πτυχίο σε διάστημα διπλάσιο από αυτό που προβλέπει το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος. Εάν, για παράδειγμα, οι σπουδές σε ένα τμήμα διαρκούν 4 χρόνια, τότε ο φοιτητής μερικής φοίτησης μπορεί να σπουδάσει έως και 8 χρόνια και εάν μέχρι τότε δεν έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του, θα διαγράφεται.

Οι ρυθμίσεις που ισχύουν για τους παλιούς

Για τους φοιτητές που ήταν εγγεγραμμένοι στα ΑΕΙ-ΤΕΙ της χώρας, πριν από την ψήφιση του νόμου, προβλέπονται διαφορετικές ρυθμίσεις, ανάλογα με το έτος εισαγωγής.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ethnos, φοιτητές οι οποίοι εισήχθησαν σε κάποιο τμήμα της ανώτατης εκπαίδευσης, πριν από το ακαδημαϊκό έτος 2003-2004, θα πρέπει να ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους, μέχρι τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2014-’15. Αναφορικά με τους φοιτητές που έχουν εγγραφεί τα ακαδημαϊκά έτη 2004-’05, 2005-’06 και 2006-’07, θα πρέπει, σύμφωνα με το νόμο, να ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους μέχρι τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2014-’15.

Σχετικά με όσους εγγραφεί από το ακαδημαϊκό έτος 2007-’08 έως και το 2010-’11, θα ισχύσουν κατά περίπτωση τα εξής:

Οσοι εγράφησαν το 2007-’08 θα μπορούν να ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους μέχρι τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2014-’15.

Οσοι εγράφησαν το 2008-’09 θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν το πτυχίο τους μέχρι το 2015-’16.

Οσοι εισήχθησαν το 2009-’10 θα ολοκληρώνουν τις σπουδές τους μέχρι το 2016-’17.

Οσοι εισήχθησαν το 2010-’11 θα ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους μέχρι τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2017-’18.

Μέριμνα για όσους εργάζονται

Ειδική μέριμνα για τους εργαζόμενους φοιτητές υπάρχει στο νέο νόμο-πλαίσιο. Ειδικότερα, προβλέπεται πως οι φοιτητές που αποδεδειγμένα εργάζονται τουλάχιστον 20 ώρες την εβδομάδα, έχουν τη δυνατότητα να εγγράφονται ως φοιτητές μερικής φοίτησης, ύστερα από αίτησή τους που εγκρίνεται από την κοσμητεία της σχολής.

Αξίζει να επισημανθεί ότι οι φοιτητές μπορούν, ύστερα από αίτησή τους προς την κοσμητεία της σχολής τους, να διακόψουν τη φοίτησή τους. Από τον οργανισμό του ιδρύματος καθορίζεται η διαδικασία διαπίστωσης της διακοπής της φοίτησης, τα δικαιολογητικά που συνοδεύουν την αίτηση και ο μέγιστος χρόνος της διακοπής, καθώς και η δυνατότητα της κατ’ εξαίρεση υπέρβασης του χρόνου αυτού.

Πηγή: thebest.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ