Nιώθεις ανάξιος και κατώτερος;

Nιώθεις ανάξιος και κατώτερος;

Όταν νιώθετε μελαγχολία το πιθανότερο είναι να σκέφτεστε ότι είστε από τη φύση σας ανεπαρκείς ή απλά ότι δεν είστε καλοί. Είστε σίγουροι ότι έχετε άσχημο χαρακτήρα ή ότι είστε ανάξιοι. Συνήθως όταν νιώθουμε μελαγχολία βιώνουμε μια έντονη συναισθηματική αντίδραση απελπισίας και αυτομομφής. Μπορεί ακόμα και να αδρανοποιούμαστε ή και να παραλύουμε στην καθημερινότητά μας γεμάτοι φόβο και απροθυμία να συμμετάσχουμε στους καθημερινούς ρυθμούς της ζωής.

Γράφει ο ψυχοθεραπευτής Ντέιβιντ Μπερνς στο σύγγραμμα «Αισθανθείτε Καλά- η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάθλιψης χωρίς φάρμακα». Επιστημονική επιμέλεια κειμένου, ψυχίατρος –ψυχοθεραπευτής, Γρηγόρης Σίμος

Εξαιτίας των αρνητικών συναισθημάτων του απόλυτου τρόπου σκέψης σας, το πρώτο βήμα είναι σταματήσετε να πιστεύετε ότι είστε ανάξιοι. Βέβαια, είναι πιθανόν να μην μπορέσετε να καταφέρετε κάτι τέτοιο έως ότου πειστείτε πως αυτές οι σκέψεις είναι λανθασμένες και εξωπραγματικές.

Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό;

Πρέπει να σκεφτείτε πως η ανθρώπινη ζωή είναι μια αέναη διαδικασία που αφορά μια συνεχώς μεταβαλλόμενη  φυσική κατάσταση καθώς και έναν μεγάλο ρυθμό γρήγορα εναλλασσόμενων σκέψεων συναισθημάτων και συμπεριφορών. Η ζωή σας συνεπώς είναι μια διαρκής εμπειρία που εξελίσσεται. Δεν είστε αντικείμενα γι΄αυτό και οποιαδήποτε ετικέτα είναι περιοριστική, αναξιόπιστη και ασαφής. Οι αόριστοι χαρακτηρισμοί όπως ανάξιος ή κατώτερος δε δίνουν καμιά πληροφορία και δε σημαίνουν τίποτα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ