Η Αθήνα δεν άδειασε τον Αύγουστο

Η Αθήνα δεν άδειασε τον Αύγουστο

Όσο κι αν ποικίλλουν οι εκτιμήσεις για το πόσοι έμειναν κατακαλόκαιρο στην Αθήνα, το σίγουρο είναι ότι η Αθήνα δεν άδειασε. Μάλιστα, μεγάλος αριθμός των κατοίκων της «απέδρασε» μόνον για λίγες ημέρες (σε «φθηνές διακοπές, σε σπίτια φίλων ή στα χωριά, τόπους καταγωγής). Πολλά οχήματα στους δρόμους, κόσμος στις αφετηρίες και στις στάσεις των λεωφορείων, ουρές στα γραφεία της… ΔΕΗ, αλλά και γεμάτοι θερινοί κινηματογράφοι, ενώ οι κοντινές στην Αθήνα παραλίες, έσφυζαν από λουόμενους, ειδικά όσες δεν έχουν «εισιτήριο». Να ορισμένες ενδείξεις ότι αρκετός κόσμος έμεινε εφέτος το καλοκαίρι στην Αθήνα (η τάση εκδηλώθηκε έντονα από το 2011). «Τα θερινά σινεμά έχουν περισσότερους θεατές, καθώς παραμένουν μια φθηνή ψυχαγωγία. Αρκετά προχώρησαν και σε μειώσεις στα εισιτήρια, ενώ ορισμένα που έχουν διαμορφώσει σχέσεις με το κοινό είναι γεμάτα όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού», λέει στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο κ. Βελισσάριος Κοσσυβάκης, στέλεχος εταιρείας διακίνησης ταινιών.

Ο κ. Κώστας Παπαδάκης εργάζεται σε περίπτερο σε κεντρικό σημείο στο Περιστέρι και καταγράφει κι αυτός ότι «σαφώς περισσότεροι» πελάτες του έμειναν στην Αθήνα. «Ο περισσότερος κόσμος βγαίνει το βραδάκι στην πλατεία. Την ημέρα δεν φαίνεται, γιατί κι αυτοί που βρίσκονται εδώ δεν κυκλοφορούν, καθώς πολλοί είναι άνεργοι και μένουν σπίτι. Το βράδυ όμως βγαίνουν κι έρχονται στην πλατεία. Μην ρωτάς για κατανάλωση και τέτοια, πολλοί τη βγάζουν με μία μπίρα στο παγκάκι. Μάλιστα, η διαφορά σε σχέση με άλλες χρονιές είναι ότι δεν μιλάμε κυρίως για μετανάστες, όπως άλλοτε, αλλά για ντόπιους».

Η εικόνα αυτή καταγράφεται και στα στοιχεία από τις αναχωρήσεις. Μικρότερα ήταν τα κύματα εξόδου για την αργία του Δεκαπενταύγουστου, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει η Τροχαία. Ενδεικτικό είναι ότι από τα περίπου 344.000 οχήματα που «έφυγαν» από την Αθήνα τον Δεκαπενταύγουστο το 2008, φτάσαμε πέρυσι στα 215.000 Ι.Χ. Φέτος, τα αυτοκίνητα ήταν λίγο περισσότερα (231.860), αλλά σαφώς «πολύ πιο κάτω» από τα προ κρίσης επίπεδα. Εξάλλου, εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι εφέτος το διάστημα 14-18 Αυγούστου τα αυτοκίνητα που «επέστρεψαν» ήταν περισσότερα (354.000) απ’ όσα «αναχώρησαν» από την Αθήνα (345.000). Οι έξοδοι έγιναν όχι μόνο λιγότερο μαζικές, αλλά και πολύ πιο σύντομες χρονικά. Η ίδια εικόνα τεκμαίρεται και από το λιμάνι του Πειραιά: εφέτος από 1-29 Ιουλίου ταξίδεψαν ακτοπλοϊκώς από το μεγάλο λιμάνι 866.331 επιβάτες, έναντι 1,14 εκατ. το 2011 (στο ίδιο διάστημα).

Δεν πρόκειται για κεραυνό εν αιθρία. Σε πολλές έρευνες έχει καταγραφεί η ίδια τάση. Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα του ΙΝΚΑ, που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 1-8 Ιουλίου 2013, το 73% των Ελλήνων δήλωνε ότι δεν θα έκανε καλοκαιρινές διακοπές. Ως βασική αιτία προβλήθηκε η οικονομική αδυναμία (70%) και η επαγγελματική και εισοδηματική αστάθεια (20%).

Μόλις το 10% δήλωσε ότι «πρέπει να μείνει» για επαγγελματικές ή άλλες υποχρεώσεις.

Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ