Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση για τα επεισόδια στην Αμυγδαλέζα

Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση για τα επεισόδια στην Αμυγδαλέζα

«Φωτιές άναψαν» στο πολιτικό σκηνικό τα σοβαρά επεισόδια, το βράδυ του Σαββάτου, στο κέντρο κράτησης αλλοδαπών στην Αμυγδαλέζα, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. 

Με δήλωση του βουλευτή του, Δημήτρη Τσουκαλά, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε «να ερευνηθούν άμεσα οι καταγγελίες για χρήση βίας από αστυνομικούς πριν, και για εκατέρωθεν τραυματισμούς μετά την επέμβαση των ειδικών μονάδων της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και για απειλές ότι οι κρατούμενοι δεν θα έχουν πρόσβαση στη διαδικασία αίτησης ασύλου σε δεύτερο βαθμό».

 

Παράλληλα, η Κουμουνδούρου ζήτησε «να κλείσουν άμεσα τα στρατόπεδα και τα κρατητήρια – κολαστήρια, και αντί γι’ αυτά, να λειτουργήσουν επιτέλους ανοιχτά κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας, που να διασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και εξατομικευμένη κρίση για μετανάστες και πρόσφυγες που δικαιούνται διεθνή προστασία».

Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης απάντησε με ανακοίνωσή του, στην οποία έστειλε μήνυμα ότι το σχέδιο «Ξένιος Δίας» θα συνεχιστεί κανονικά, τονίζοντας ότι «στόχος μας είναι κάθε παράνομος μετανάστης, εφόσον τα αρμόδια όργανα κρίνουν ότι δεν δικαιούται διεθνούς προστασίας, να κρατείται μέχρι να επιστρέψει στην πατρίδα του. Η Ελλάδα δεν είναι πια “ξέφραγο αμπέλι”».

Το υπουργείο επιτέθηκε στην Κουμουνδούρου σημειώνοντας ότι «κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Δημοκρατία καλείται να αγνοήσει το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε κράτους, αλλά και τις προβλέψεις των κοινοτικών οδηγιών, επιτρέποντας ανέλεγκτη είσοδο στο έδαφός της και ελεύθερη διαβίωση κάθε παράνομου μετανάστη, όπου αυτός επιθυμεί». 

«Φτάνει, μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ», συνέχισε η ανακοίνωση, «στο σημείο να δικαιολογεί κακουργηματικού χαρακτήρα αντιδράσεις απέναντι στο δικαίωμα του ελληνικού κράτους να περιορίζει όποιον έχει εισέλθει παράνομα στο έδαφός του!». Μάλιστα, το υπουργείο κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση «να εγκαταλείψει τους παραλογισμούς και να αντιληφθεί ότι δεν δικαιούμαστε να παραιτηθούμε από το δικαίωμα άσκησης κυριαρχίας στη χώρα μας».

Κριτική άσκησαν στην κυβέρνηση και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, μέσω του κοινοβουλευτικού τους εκπροσώπου, Βασίλη Καπερνάρου, ο οποίος σχολίασε ότι «χρειάστηκαν περισσότερες από 12 ώρες για να συνειδητοποιήσει ο κ. Δένδιας το μέγεθος της αποτυχημένης και πολυδιαφημισμένης μνημονιακής του πολιτικής».

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ, σε σχόλιό του, «καταδίκασε την πολιτική της κυβέρνησης σε βάρος των μεταναστών” και της αποδίδει “βαριές ευθύνες” για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Αμυγδαλέζα.

Αναζητούν 10 μετανάστες που διέφυγαν

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό δέκα αλλοδαπών, οι οποίοι διέφυγαν από το κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα.

Τα επεισόδια ξέσπασαν, όταν ομάδες μεταναστών αντέδρασαν την ώρα του φαγητού διαμαρτυρόμενοι για την παράταση του χρόνου κράτησής τους, ενώ επιτέθηκαν εναντίον των αστυνομικών φρουρών και έβαλαν φωτιά στα καταλύματά τους. 

Συνολικά, εκμεταλλευόμενοι την αναστάτωση που επικράτησε, 24 άτομα επιχείρησαν να αποδράσουν. Οι 10 -εκ των οποίων 8 υπήκοοι Πακιστάν και 2 από Αφγανιστάν- κατάφεραν να διαφύγουν, ενώ οι υπόλοιποι 14 αλλοδαποί συνελήφθησαν στον περιβάλλοντα χώρο του κέντρου. Όπως αναφέρουν οι Αρχές, μέχρι στιγμής έχει ταυτοποιηθεί η συμμετοχή 41 αλλοδαπών στα επεισόδια, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν. Σύμφωνα με την αστυνομία, 10 αστυνομικοί τραυματίστηκαν από ρίψεις πετρών και άλλων αντικειμένων, ενώ δεν δηλώθηκαν τραυματισμοί αλλοδαπών. 

Μάλιστα η ΕΛ.ΑΣ. έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με τις φθορές που προκλήθηκαν στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων, την ώρα που οκτώ οικίσκοι κάηκαν ολοσχερώς.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα – κατά    περίπτωση- αδικήματα της στάσης κρατουμένων, της πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών, της αντίστασης, της απόδρασης και της πρόκλησης διακεκριμένων φθορών και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Αντιδράσεις για τις συνθήκες κράτησης

Για «αναμενόμενο ξεσηκωμό» των αλλοδαπών κρατουμένων στο Κέντρο Μεταναστών της Αμυγδαλέζας, έκανε λόγο ο δήμαρχος Αχαρνών, Σωτήρης Ντούρος.

Όπως ανέφερε «1.650 άνθρωποι “στοιβαγμένοι” στον ίδιο χώρο είναι πάρα πολλοί και δεν μπορούν να ζήσουν σε κοντέινερ, που το καλοκαίρι η θερμοκρασία φτάνει τους 50 βαθμούς Κελσίου».

«Η ζωή των μεταναστών χωρίς χαρτιά καταπατάται διαρκώς στο Κέντρο και η ανακοίνωση της παράτασης κράτησής τους, σε συνδυασμό με τις συνθήκες διαβίωσης ξεχείλισε το ποτήρι», υποστήριξε ο δήμαρχος.

Καρέ καρέ τα επεισόδια στην Αμυγδαλέζα – Άφαντοι 10 μετανάστες

 

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ